El Consorci del Moianès, que durant 20 anys ha estat l'òrgan de gestió de la comarca i que ha de ser la font d'inspiració per al funcionament del Consell Comarcal, ja es prepara per passar el relleu a aquest darrer. En principi s'esperava completar el traspàs de competències a final d'aquest any, però com que l'arrencada del Consell Comarcal està sent més lenta del previst "i tampoc tenim pressa per tancar el Consorci", tot apunta que el procés s'allargarà uns mesos més, segons ha explicat el seu president, Oriol Batlló.

Des que es va constituir el Consell Comarcal del Moianès, el juliol passat, que el Consorci ja s'hi va adscriure, "i la idea és que, a mesura que el Consell Comarcal es vagi dotant de personal i pugui anar assumint competències, el Consorci vagi desapareixent, perquè les competències pròpies del Consell Comarcal són moltes més i les possibilitats de finançament també", diu Batlló. Però aquest traspàs haurà de ser progressiu. I és que el Consell Comarcal tot just ha aprovat el seu primer pressupost aquest mes, i encara s'està organitzant administrativament.

Mentrestant, el Consorci té en marxa una vintena de projectes, programes formatius o plans d'ocupació, la majoria dels quals acaben a final d'any, i la perspectiva és que els que vinguin nous ja els pugui assumir el Consell Comarcal. Tanmateix, abans de la dissolució del Consorci, "cal tenir en compte que hi ha un seguit de subvencions de les quals ens podran demanar la justificació durant uns anys més, i això vol dir que el Consorci deixarà la seva activitat de servei a les persones però algú haurà de quedar allà vetllant per aquestes justificacions", apunta Batlló.

Com a mínim aquest 2016, els ajuntaments del Moianès continuaran fent la seva aportació al Consorci, que també es nodreix de les subvencions que rep del Servei d'Ocupació de Catalunya, Turisme, o altres organismes, per als programes marc que desenvolupa, si bé el finançament global cau gairebé la meitat respecte al 2015 "perquè al Consorci hi ha menys activitat i, per tant, menys subvencions, però també menys despesa", diu Batlló.