L'Ajuntament de Monistrol de Calders ja ha rebut la primera quinzena de peces d'una col·lecció de 38 escultures de grans dimensions que col·locarà en diversos indrets emblemàtics del poble. Provenen d'una donació de la Fundació Fèlix Estrada Saladich, i fins ara eren exposades a la finca El Pedregar de Bellaterra.

Les peces les havia anat adquirint per encàrrec l'empresari i gran aficionat a l'art Fèlix Estrada (Monistrol, 1901), i ara els seus descendents han decidit donar aquest llegat al poble on Estrada va néixer i és enterrat. Són peces de formes i materials diversos, però totes de considerables dimensions. N'hi ha de la mida d'una persona, fins a la de més envergadura, que pesa prop de 8 tones i fa 5,30 metres d'altura i 1,10 d'amplada. Porta per nom Xiquets de Valls, i va ser esculpida per Josep Maria Brull el 1968. També n'hi ha d'emblemàtiques perquè són fetes amb pedra de Monistrol: Toscadeiro (José Sobrado, 1973), i Monòlit (Charles Henry Collet, 1968).

La quinzena d'escultures que han arribat ja s'han començat a instal·lar, però encara no estan perfectament col·locades; s'han de fixar, s'han d'orientar bé, i en alguns casos encara s'han de desembalar. De moment, s'han portat les peces que eren més a prop de la sortida del parc del Pedregar, on es trobaven fins ara, segons explicava ahir l'encarregat del trasllat i la instal·lació, el picapedrer local Jaume Sala. Entre les que falten per arribar, hi ha les de llargades més grans, que requereixen de bastides tant per al desmuntatge com per al muntatge. Per tot plegat, es calcula que "n'hi ha per a quatre o cinc setmanes més".

Un any de feina

L'Ajuntament fa tot un any que treballa en aquest projecte (ja el va iniciar l'anterior alcalde de CiU, Maties Ponsa), en la cerca de finançament per portar-lo a terme i en decidir les ubicacions.

El trasllat i la instal·lació de les escultures, i l'adequació de la Casa de la Mestra com a futur centre d'interpretació d'aquest conjunt de cara a l'estiu -on hi haurà els esbossos originals, fotografies i plafons que n'explicaran el significat-, té un cost de 105.000 euros, finançats per la Diputació de Barcelona. L'actual alcalde, Ramon Vancells (CUP), sosté que aquest projecte ha estat possible gràcies a aquest finançament. Diu que "és un llegat al qual no podíem renunciar perquè és una oportunitat per a Monistrol i per a la seva projecció turística", però alhora "volíem fer-lo possible a un cost zero per als monistrolencs i sense haver d'hipotecar res".

Quant a la ubicació de les escultures, s'ha mirat que siguin "localitzacions contextualitzades i que no hi hagués una excessiva concentració". L'escultura Flames, per exemple, es col·locarà en un punt elevat del poble com a símbol dels incendis del 2004; La Venus del Mar s'ubicarà al parc del Serrat, on hi ha una font d'aigua; l'Aiguadora on hi havia hagut uns safarejos públics; El Miner (Picapedrer) a la plaça de la Pedrera; i el panteó familiar d'Estrada Saladich també tindrà una escultura (Descans), al cementiri de Monistrol.

Dissabte i diumenge, a la sala petita del Centre Recreatiu Municipal, es podrà visitar una exposició amb les fotografies de totes les escultures i explicacions diverses amb tot el procés que les ha portat fins a Monistrol.