La plataforma moianesa La Cosa Nostra, que ara fa un any va començar un procés de denúncia pública de l'estat de la riera de la Tosca, demana que s'apliqui una moratòria d'abocaments industrials "per contenir l'abast del problema i començar a trobar-hi solucions". És una de les demandes que l'entitat ha posat damunt la taula coincidint amb el primer aniversari de la campanya -batejada amb el nom de "L'Escuma"- i que traslladen a les administracions competents "per tal d'avançar en la resolució del problema".

La plataforma celebra que s'hagin començat a aplicar algunes mesures com ara "els controls continus dels abocaments al sector industrial", però també reclama que se sistematitzin en un seguiment de 24 hores en tots els polígons de Moià i de la resta de municipis per on transcorre aquest curs fluvial. Amb relació a la moratòria per als abocaments industrials, es demana que s'evitin "ampliacions industrials que suposin una major sobrecàrrega de cabal de la depuradora, amb un índex superior de contaminants que aquesta no pot degradar".

Una altra de les demandes que La Cosa Nostra expressa en el seu manifest és que les administracions, "i especialment l'Ajuntament de Moià", disposin de tècnics de medi ambient "amb continuïtat, que puguin analitzar i actuar davant de la problemàtica". Tècnics que, segons afegeixen, haurien de tenir "marge d'acció i recursos" per "crear i fer el seguiment" de protocols d'actuació "referents a aspectes ambientals i, especialment, sobre els abocaments industrials".

Precisament, en referència a aquests protocols, el col.lectiu planteja que se'n facin de "coordinats entre els municipis de la comarca per tal d'investigar l'origen dels episodis de contaminació per fer-los front".

Una altra de les peticions que ha expressat La Cosa Nostra en el seu manifest és que la nova ordenança amb què Moià vol regular l'abocament d'aigües residuals (de la qual Regió7 ja va informar en l'edició del 18 de març passat) i les que puguin impulsar la resta de municipis "responguin a les expectatives, partint de les necessitats ecològiques del riu i no a l'inrevés", és a dir, supeditades a les necessitats industrials i de població generades, "ja que llavors estarem posant pedaços de manera permanent i es malbarataran recursos en una falsa resolució de la problemàtica".

Una altra reclamació de la plataforma és que a més de la nova depuradora de Moià (o l'ampliació de capacitat de l'actual, actuacions que encara no tenen data), es construeixin "les infraestructures necessàries per aplicar l'ordenança d'abocaments (amb la separació d'aigües residuals i pluvials), per no deixar aquesta norma en paper mullat o en una simple declaració d'intencions".

A més, l'entitat considera necessari que la investigació i els protocols que es tirin endavant "no se centrin només en els abocaments industrials i el mal funcionament de la depuradora", sinó que "s'afronti el problema mediambiental de manera global amb tots els agents implicats".