Sílvia Sánchez Castejón (Sabadell, 1966) es va presentar de número 3 per CDC a les darreres municipals de Monistrol, però va quedar a les portes de l´alcaldia. El gener passat va entrar de regidora a l´oposició per rellevar Josep Antoni Grande, que havia deixat el càrrec, i, des de dissabte, és la nova alcaldessa en aquest Ajuntament a causa d´una polèmica moció de censura que CDC i MDI-ERC van presentar contra el fins ara govern en minoria de la CUP. És autònoma, treballa en una empresa local de restauració, i el 2015 va acceptar la invitació de CDC d´entrar en política com a independent «perquè és una manera més d´ajudar el poble que m´ha acollit», i on viu des de fa 8 anys, tot i que ja hi estiuejava de petita. Amb la moció, «hi ha gent que ho pot haver passat malament, i em sap greu», però promet fer d´alcaldessa «el millor possible» i governar «per a tothom».

Per què és vostè l´alcaldessa i no la número 2, Noelia Carreño?

Ella mateixa em va demanar de mantenir-se segona i que passés jo al davant, i ho vaig acceptar. Segurament, les meves circumstàncies personals també ho fan més fàcil.

Fa només uns dies que ha assumit l´alcaldia. Com ha estat l´arrencada?

No hi ha hagut cap tipus de traspàs, però hem arrencat amb molta il·lusió i moltes ganes de treballar. Ens hem trobat que van signar alguns decrets a última hora, i de pressa i corrent, però tampoc farem llenya de res, perquè no es tracta de tirar per terra el que hi ha, sinó que hem d´intentar treure el millor profit del que s´ha fet fins ara, sumar i fer coses en positiu. Amb el personal de l´Ajuntament també hi ha una entesa molt bona.

I amb els veïns, quina relació hi manté des de la moció?

No hi ha cap problema. Se´ns ha acusat d´haver provocat una fractura social i haver dividit el poble, i deien que ara la gent no es parlaria pel carrer. Res d´això és cert. Jo continuaré parlant amb tothom com fins ara.

Fa uns dies hi va haver cassolades contra la moció. Li fan vores, o tem més episodis com aquell?

Alguna gent simpatitzant de la CUP o del seu entorn estan més seriosos, però jo no deixo d´actuar amb normalitat, i la fractura social de què parlen alguns jo no la noto. Fins i tot gent del seu grup ens ha enviat missatges privats desmarcant-se de qualsevol linxament, i em diuen que políticament no estan d´acord amb mi però que em desitgen sort a nivell personal. Ara, com a alcaldessa, el que toca és demostrar que el que volem és tirar endavant i fer poble. S´ha de donar temps al temps, com passa quan un s´enfada amb la parella, en què pots estar emmurriat uns dies però després s´arregla. He de dir que per la meva part els entenc, però la nostra actitud serà la de la discreció i la de no entrar en polèmiques.

Veient el que podia passar, per què no es va esperar a la consulta que la CUP va prometre per al setembre sobre la seva revàlida? Venia de dos mesos havent-hi les vacances pel mig?

Des de començament de mes que ja teníem el 28 de juny com a data marcada per presentar la moció, i no ho vam fer abans perquè hi havia les eleccions generals pel mig. La vam fixar a partir de l´assemblea local de CDC a principi del juny, i ja n´havíem anat parlant en paral·lel amb ERC, perquè en cada ple i en cada reunió informativa arribàvem al mateix punt: el govern ens excloïa de la seva acció i funcionament.

Propostes nostres quedaven aprovades per ple però no s´executaven, ens trobàvem amb coses lligades sense que se´ns n´hagués dit absolutament res...

I van considerar que això ja justificava la moció...

Per a nosaltres sí, perquè tot això entorpia la marxa del govern i ens portava a una ingovernabilitat total, tenint en compte que ells estaven en minoria. No és lògic que, com a regidors, ens assabentéssim que asfaltaven un carrer en el moment que hi vèiem les màquines, o que no sabéssim que s´estava negociant compartir les tasques d´un secretari fins que no ens ho va dir l´alcalde de l´altre poble... Per altra banda, penso que el que motiva una moció de censura no necessàriament ha de ser un fet extremadament greu; n´hi ha prou que hi hagi una majoria que consideri que tirant-la endavant es pot aconseguir una millor governabilitat.

En algun moment es van plantejar deixar la moció en suspens quan es va saber que la CUP avançaria la seva consulta al setembre?

La CUP sempre havia dit que la faria a la meitat del mandat, i, que anunciessin d´avançar-la al setembre el dia abans de presentar nosaltres la moció, ens va venir molt de nou. Vam pensar que, per aquest canvi, nosaltres no havíem de tirar enrere tot un treball i uns plantejaments que ja venien fets de temps. La moció ha estat el final d´una situació de la qual ens havíem queixat moltes vegades amb Ramon Vancells, i fins i tot ell mateix ens havia convidat a presentar-la, segurament pensant que no la tiraríem mai endavant. Però el que realment ens va convèncer van ser els veïns que ens ho demanaven.

Com es manifestava aquesta demanda veïnal?

Gent que ens aturava pel carrer i ens demanava que féssim fora el govern. Quan t´hi trobes sovint i veus que n´hi ha que no són simpatitzants teus i que mai han mostrat cap posicionament polític, et fa reflexionar, i això és el que ens va animar a tirar la moció endavant.

La CUP ho sabia?

El diumenge abans de presentar-la vam estar amb l´exalcalde Vancells asseguts a la taula del menjador de casa meva prenent un cafè! Va venir a parlar perquè se sentien rumors sobre el dia i l´hora d´entrar la moció, amb la qual cosa realment no poden dir que no n´estaven al cas. Em va demanar si el rumor era cert, i no li vaig contestar ni que sí ni que no, però vaig demanar-li quina oposició farien en cas que la presentéssim. Jo havia de mantenir una coherència, però no vaig voler que marxés amb la sensació que li posava una trampa.

Què li va respondre?

Que faria l´oposició que calgués.

I quina pensa que faran?

No serà fàcil. Crec que ens fiscalitzaran molt.

Ho pot complicar la manera com han anat les coses?

Una moció no és agradable ni pel que la rep ni pel que la fa, però a l´oposició, nosaltres en tot moment vam intentar sumar i els vam deixar governar. Ells no sé si ho faran, però han de comptar que no tindran majoria. Si mentre eren al govern haguessin gestionat bé la seva minoria i ens haguessin fet partícips, encara hi serien.

Què passarà si la CUP fa igualment la consulta i la guanya?

Mai no l´hem prohibida, però hauríem de veure amb quina base, qui està cridat a votar i quina validesa se li pot donar.

Posats a especular, si es fa bé, hi ha una bona participació, i la CUP obté un gran suport, quina lectura en faria el nou govern?

Seria per tenir-ho en compte, però res més. El pas ja està fet. A més, dubto molt que obtinguessin un resultat tan bo, perquè hi ha molta gent que se´ns ha acostat i ens ha dit que els havia votat a ells i ara n´estan decebuts.

Les relacions de CDC amb ERC són prou bones per garantir una estabilitat aquests propers tres anys?

Abans que jo entrés a l´Ajuntament ja teníem contactes, i des del gener, les relacions han estat intenses i continuades. L´acció de govern amb què ens hem trobat ens ha empès a entendre´ns. Ens hem parlat molt clar, i estic convençuda que l´entesa és prou bona per garantir una estabilitat de govern per al que queda de mandat. El dia que aquesta relació em generi el més mínim dubte, en parlarem per mirar d´aclarir-lo de seguida i evitar que es faci més gran. Ens hem proposat formar un equip transparent i proactiu.