26 de juliol de 2016

El govern de Monistrol de Calders tomba la petició de la CUP de fer una consulta popular

La formació cupaire demanava la celebració d'un referèndum el 18 de setembre sobre quina fórmula de govern volen els veïns del poble després de la moció de censura que ha portat un canvi d'executiu a mig mandat

30.07.2016 | 07:43
Una de les votacions del ple municipal celebrat aquest dilluns a Monistrol de Calders

El nou equip de govern de l'Ajuntament de Monistrol de Calders (CiU i MDI-AM) ha tombat en el ple municipal celebrat aquest dilluns la moció que hi presentava a la CUP –ara a l'oposició– en que demanava que el proper 18 de setembre el consistori convoqui «un procés participatiu o consulta popular» per tal que «siguin els ciutadans els qui decideixin quina fórmula de govern mereix la seva confiança». L'executiu local, mitjançant boca de la nova alcaldessa, Sílvia Sánchez (CiU), va votar-hi en contra exposant que la llei de consultes catalana no preveu aquest objectiu.

Amb aquesta proposta, la CUP pretenia que fos el propi Ajuntament qui tirés endavant el procés participatiu que aquesta formació va anunciar el 27 de juny passat que tiraria endavant quan encara hi governaven (tenen 3 dels 7 regidors) amb l'objectiu de sotmetre's a una moció de confiança. Un anunci que va arribar just un dia abans que els dos grups que llavors eren a l'oposició (amb dos regidors cadascun) formalitzessin una moció de censura que el 9 de juliol els va portar a formar un govern de coalició amb Sílvia Sánchez d'alcaldessa i a deixar els cupaires a l'oposició.

En concret, la moció que presentava l'ara partit a l'oposició en el que era el primer ple amb la nova configuració exposava que «dels resultats sorgits de les darreres eleccions municipals», les fórmules de govern possibles van esdevenir diverses. «En un primer moment», hi afegia el text, «la fórmula reeixida fou la d'un govern en minoria de la candidatura més votada. Això no obstant, l'existència d'alternatives fa que el nivell de confiança de la gent en el govern esdevingui clau per a la seva continuïtat».

La moció continuava argumentant que «atès que estem en un moment de dubtes sobre quina fórmula de govern mereix més confiança entre la ciutadania», i que, segons afirma la CUP, «una quantitat molt important de gent ha manifestat la seva voluntat d'expressar-se a les urnes sobre aquest fet» es proposava la convocatòria des de l'Ajuntament del procés participatiu per al 18 de setembre per refrendar la fórmula de govern. La formació hi subratllava que «els acords entre partits», en referència a la coalició de govern que s'ha acabat formant fa quinze dies, «no han estat refrendats per les urnes».

L'alcaldessa va replicar que la llei de consultes catalana, que emmarca la celebració d'aquests referèndums, no recull supòsits com el que plantejava la CUP, i que on «vostès diuen que siguin els ciutadans els qui decideixin quina fórmula de govern mereix la seva confiança, aquesta es decideix cada quatre anys, tal com preveu l'article 194 i següents de la Llei orgànica del règim electoral general, com també regula en el seu article 197 la figura de la moció de censura», que és la que va permetre en aquest cas el canvi de govern produït fa dues setmanes. Sílvia Sánchez també va fer referència a l'article 197 bis de la mateixa Llei, «on es regula la qüestió de confiança, i aquests són els únics mecanismes previstos legalment, i no els establerts en la Llei 10/2014» de consultes populars no refrendàries.

L'exalcalde monistrolenc i cap de files de la CUP, Ramon Vancell, va retreure a l'equip de govern que «actueu igual que el Tribunal Constitucional». Al llarg del ple, que es va allargar quatre hores, la CUP va optar per l'abstenció en la majoria dels punts argumentant que les decisions que es duien a aprovació provenien d'un «govern il.legítim format a partir d'una maniobra bruta».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema