Calders ja treballa en el projecte per rehabilitar un dels elements patrimonials més emblemàtics del municipi: el castell de Calders i el conjunt medieval que l'envolta. L'arquitecte especialista en arquitectura romànica que l'Ajuntament ha contractat per redactar el projecte va començar a treballar-hi la setmana passada. El consistori espera que estigui acabat el novembre. El següent pas serà buscar fonts per finançar el projecte, que segons l'alcalde de Calders, Eduard Sánchez, podria costar entre 70.000 i 80.000 euros. Sánchez confia que la rehabilitació quedi enllestida o molt avançada durant els tres anys que queden de mandat.

La intervenció consistirà a consolidar la torre i la muralla del castell; és a dir, preservar les restes que es conserven i reforçar-les amb materials que es distingeixin dels originals, per evitar que s'esfondrin. També es recuperarà la base de la torre i es farà una excavació arqueològica del conjunt.

L'objectiu del projecte, diu l'alcalde, és triple. En primer lloc, recuperar el castell de Calders té un component sentimental obvi, ja que es tracta de l'origen del municipi. Documentada de l'any 956, la fortificació era propietat dels Calders, els senyors feudals que controlaven els seus dominis des del cim del turó que s'aixeca al voltant del riu Calders. Sánchez també destaca el valor patrimonial del castell, reconegut com a bé cultural d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya, i la necessitat de recuperar-lo. A més, el batlle creu que rehabilitant el conjunt medieval el municipi guanyarà un atractiu turístic.

El projecte ha estat possible perquè el propietari dels terrenys on hi ha el castell, Pedro Sistac, va cedir-lo a l'Ajuntament el mes de febrer. El conjunt ocupa una àrea de 5.287 metres quadrats i el camí d'accés 1.307. Des d'aleshores, l'Ajuntament ha procedit a netejar l'espai i buidar-lo d'herbes i arbres. També es va dur a terme un estudi topogràfic de l'àrea. El següent pas va ser encarregar el projecte.

El conjunt està format per la torre mestra, una muralla perimetral, una construcció dels segles XVII-XVIII i restes de l'antiga església romànica de Santa Maria.

Sumar al Moianès

Sánchez creu que tot i que el castell per si mateix ja té un cert interès a nivell arqueològic i històric, guanyarà valor com a part de l'oferta turística del Moianès. Aposta per integrar-lo en l'Ecomuseu, un projecte territorial que té com a objectiu revaloritzar el patrimoni de la comarca.

L'alcalde considera que l'oferta turística del castell podria anar més enllà. Creu que podria servir per tirar endavant un projecte turístic més ambiciós, que consistiria en un itinerari medieval per la vall del riu Calders. El recorregut podria incorporar municipis veïns. També es podrien sumar altres elements patrimonials que es conserven bé. Sánchez, però, és prudent i prefereix esperar a veure primer el castell rehabilitat.