El Consell Comarcal del Moianès ha iniciat els tràmits per poder-se dotar d'una estructura mínima de personal que li permeti arrencar i anar adquirint competències pròpies que encara assumeixen els consells del Bages, Osona i el Vallès Oriental; i feina que per ara delega al Consorci del Moianès, que haurà de desaparèixer. De moment, s'ha posat a concurs la convocatòria d'una plaça de gerència, i també les d'un auxiliar administratiu, un administratiu i un tècnic mitjà, amb previsions que ja puguin ser ocupades la propera tardor.

Ja fa un any que el Consell Comarcal del Moianès es va constituir políticament amb 19 consellers i una presidència, però fins ara ha estat pràcticament inoperatiu per falta de personal laboral i de pressupost. Fa uns mesos es va habilitar com a secretari el que també ho és a l'Ajuntament de Castellterçol, i l'interventor és un membre designat per la Diputació de Barcelona. L'abril passat el Consell Comarcal del Moianès va aprovar el primer pressupost de la seva història, que puja a 908.777 euros, però la convocatòria per a les places que ara s'han posat a concurs no s'ha pogut tirar endavant fins a l'aprovació recent de la relació de llocs de treball.

Les places d'auxiliar administratiu, administratiu i tècnic mitjà són temporals i amb caràcter interí, mentre que la gerència és d'alta direcció i no s'hi ha posat data de finalització. Paral·lelament, es crea una borsa d'aspirants per cobrir possibles necessitats de caràcter temporal. Fonts del Consell Comarcal del Moianès han explicat que es tracta d'una estructura mínima i de base que ha de servir d'arrencada, i que està pensada per al funcionament general de la institució i no pas per al desenvolupament de programes o àrees determinades. La plantilla restant per a altres tasques quedarà pendent, sense que de moment hi hagi data de convocatòria.

De tota manera, es preveu que, com a mínim durant aquest 2016, encara no es faci el traspàs de competències al Moianès i que siguin els consells del Bages, Osona i el Vallès Oriental els que continuïn prestant aquests serveis al territori, com havien fet fins ara, mentre s'espera que el Consell del Moianès tingui més consolidada l'estructura per anar assumint els traspassos corresponents.

Un ajut de la Diputació

Per a la posada en funcionament d'aquesta mínima estructura de plantilla, el Consell Comarcal del Moianès ha sol·licitat un ajut de caixa a interès zero per valor de 209.693 euros a la Diputació, en el marc del Pla d'Operacions de Tresoreria per a Consells Comarcals 2016.

I és que, si bé la Generalitat ja ha resolt l'assignació dels 698.977 euros del Fons de Cooperació Local que pertoquen al Moianès pels criteris fixos de població, per ara tan sols són uns diners reconeguts de ple dret però que físicament el Consell Comarcal encara no té. Mentre espera poder-los rebre, s'ha demanat aquest ajut de caixa a la Diputació -amb qui la Generalitat ja té establert un conveni per cobrir necessitats transitòries de tresoreria com aquesta- com un avançament que li garanteixi una liquiditat mínima per poder arrencar i pagar les nòmines.

D'altra banda, i com que aquest 2016 la Generalitat no ha aconseguit aprovar uns nous pressupostos, ha establert el repartiment per comarques a partir de les assignacions que es van aprovar l'any passat (si bé ara també hi ha inclòs el Moianès) i només s'han tingut en compte els criteris de distribució fixos (el nombre d'habitants de la comarca). La liquidació definitiva amb la part de distribució variable (que per ara es desconeix) es realitzarà un cop s'aprovin els pressupostos del 2016 o quan se sàpiga amb tota certesa que l'actual situació de pròrroga pressupostària es mantindrà durant tot l'exercici.

A més dels diners reconeguts del Fons de Cooperació Local, el Consell Comarcal del Moianès podrà disposar enguany de 120.000 euros més sol·licitats també a la Diputació per a la seva posada en funcionament.