El catedràtic d'Història Contemporània de la UAB Josep Maria Solé i Sabaté ha estat el convidat d'enguany de les conferències que el Patronat de la Casa Museu de Castellterçol organitza cada 1 d'agost per commemorar la mort del polític i estadista Enric Prat de la Riba. L'acte d'enguany, que portava per títol "Prat de la Riba, impulsor de gairebé tot", va aplegar un centenar de persones, entre elles l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva esposa, Marta Ferrusola, que ja hi van ser l'any passat.

En el seu discurs, Solé i Sabaté va elogiar la manera de fer de Prat de la Riba i el seu vessant polifacètic, tenint en compte que va destacar, entre d'altres, com a polític, jurista, escriptor i periodista. També va defensar la seva lluita per la igualtat entre homes i dones, i va posar en relleu el seu vessant catalanista. En aquest sentit va recordar que va ser un dels primers joves de l'època a escriure en català, i que va participar en nombrosos congressos catalanistes.

El catedràtic va establir un cert paral·lelisme entre aquella època i l'actual; va fer referència als polítics i militars espanyols del primer quart del segle XX quan Espanya va perdre Cuba, i polítics espa- nyols d'aquell moment van posar en relleu els mateixos tics que polítics espanyols d'avui. Solé i Sabaté va dir que "si a Espanya no ens accepten és per la nostra manera de ser. Mai es troba en les lleis espanyoles que donin suport a les llibertats d'un poble, sempre són lleis repressives", i va tancar la conferència dient que "el camí de Catalunya és la llibertat".