La història dels neandertals està concentrada a la Cova de les Teixoneres. El jaciment, que forma part del conjunt de les Coves del Toll, conté informació des de l'origen dels neandertals, fa 200.000 anys, fins a la seva desaparició, ara fa 35.000 anys. L'equip d'arqueòlegs que, un any més, treballa a les Coves del Toll de Moià està convençut del valor del jaciment, però ara centra la campanya a posar més dades sobre la taula que demostrin la rellevància de la Cova de les Teixoneres a partir de noves datacions i troballes. L'excavació se centra no solament en la vida dels neandertals, sinó també en l'evolució del paisatge on van viure. El director de l'excavació, Jordi Rosell, ha explicat a l'ACN que la Cova de les Teixoneres juntament amb d'altres jaciments com l'Abric Romaní de Capellades conté les claus que ajuden a entendre perquè els neandertals van desaparèixer.

Les Coves del Toll de Moià acullen aquests dies i fins el 25 d'agost una nova campanya d'excavació per aprofundir en el coneixement de les societats neandertals. En aquesta edició, els arqueòlegs centren els seus esforços a trobar noves tècniques alternatives que els permetin continuar datant els quatre metres que encara queden de jaciment, i que contenen informació dels neandertals des dels seus orígens, ara fa 200.000 anys.

La investigació se centra també en l'evolució del paisatge on vivien, ja que tal com explica el director de l'excavació, Jordi Rosell, els neandertals tenien una alta dependència del medi. "La Cova de les Teixoneres és la que té la seqüència estratigràfica més llarga i permet veure com va evolucionant els modes de vida dels neandertals en relació a l'evolució del paisatge. Podem comprovar com ha anat evolucionant el paisatge i com el neandertal s'ha anat adaptant a les diferents condicions", ha explicat.

La campanya més internacional

Les noves datacions que confirmen que la Cova de les Teixoneres de Moià va ser un dels últims refugis dels neandertals europeus ha convertit el jaciment en un punt d'interès mundial. "A nivell científic, la cova de les Teixoneres s'ha posicionat a nivell internacional en un jaciment clau", ha assegurat Rosell. Ho demostra també el fet que l'equip d'excavació d'aquesta campanya és el més internacional amb arqueòlegs vinguts d'arreu del món.

La continuïtat de les excavacions a les Coves del Toll està assegurada gràcies a un conveni signat l'any passat amb l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (Agaur). Amb aquest, ja són 14 anys d'excavacions, però per Rosell tot aquest temps només representa "un pessic en la història del jaciment". "Cada vegada s'obren més interrogants, però la ciència és això: preguntes i més preguntes", ha assegurat.