La CUP de Monistrol de Calders ha fixat per al 18 de setembre el procés participatiu que va prometre abans de la moció de censura que ha deixat aquest partit a l’oposició, i amb què pretén mesurar la confiança dels veïns envers la seva formació o la coalició entre CiU i MDI-ERC, que ara governa.

La CUP ja havia anunciat que, malgrat la moció de censura del 9 de juliol passat, es mantindria ferma en l’organització d’una consulta que, segons el seu parer, ha de servir per donar o no legitimitat al canvi de govern, i, si bé ja s’havia parlat del 18 de setembre com a possible data per a la seva celebració, no va ser fins a l’assemblea que la CUP va celebrar dijous a la nit que aquesta es va ratificar definitivament.

En aquesta trobada es van començar a perfilar els detalls de com s’organitzarà la jornada, i també en va sortir una pregunta «tan clara i il·lustrativa com sigui possible de la realitat en què ens trobem», va apuntar ahir el portaveu del partit, Ramon Vancells. Es demanarà «Quin govern vol per a Monistrol de Calders?», i es donaran dues úniques opcions possibles com a resposta: l’anterior govern de la CUP, o l’actual coalició entre CiU i MDI-ERC. La CUP entén que és el model de pregunta i resposta més ajustat, tenint en compte que «el que està en entredit és quina de les dues fórmules ha de tenir legitimitat», va dir Vancells.

Votaran els majors d’edat

En el marc d’aquest paral·lelisme que la CUP intentarà buscar entre aquesta consulta i unes eleccions municipals, l’edat mínima per poder votar es fixarà en els 18 anys (i no en els 16 com permetria un procés participatiu d’aquestes característiques), amb la idea «d’emplaçar la mateixa gent que va votar a les darreres municipals», va explicar Vancells. Caldrà estar empadronat al municipi, i acreditar-ho amb el DNI o bé amb el certificat d’empadronament, que s’haurà d’haver demanat prèviament a les oficines municipals.

La consulta es desenvoluparà enmig d’una jornada festiva en què la CUP muntarà diverses activitats, que encara estan per definir, per intentar que hi hagi el màxim de participació. A més, es muntarà una única mesa a l’aire lliure, davant de l’ajuntament, i en cas de mal temps es traslladaria a la sala petita del centre recreatiu municipal. L’horari de les votacions serà l’habitual de qualssevol altres eleccions, de 9 del matí a 8 del vespre, i es muntaran torns «amb gent propera a la CUP», però intentant evitar que en siguin militants o persones directament vinculades, per prendre distància i perquè, a més, la CUP estarà organitzant les activitats paral·leles. A part, es buscarà la presència de persones «defensores del dret a decidir, o amb una determinada trajectòria que els avali com a observadors», va dir Vancells, amb l’objectiu que «no es pugui qüestionar la validesa del procés», encara que no hagi estat organitzat des del govern ni sigui vinculant.

Ara per ara, la CUP no ha establert uns barems òptims de participació ni ha definit com valorarà els resultats. A les darreres eleccions municipals, la CUP va obtenir 193 vots, i si a la consulta del 18 de setembre «n’obtinguéssim 200, ja no hi hauria arguments per validar la moció de censura», va apuntar Vancells, «per més baixa que fos la participació». En funció dels resultats, «veurem quin model d’oposició adoptem».