L'Ajuntament de Castellterçol ha limitat per primera vegada el nombre d'autoritats i convidats que poden assistir a la dansa de Castellterçol i el ball del ciri. L'objectiu és evitar que les danses s'allarguin massa. A partir d'ara, la xifra no podrà superar les 18 persones. Els balls es van poder veure ahir al migdia, ja aplicant la nova normativa, i avui a les 6 de la tarda es repetiran.

El problema rau que la durada del ball, que sol ser de mitja hora, depèn del nombre de personalitats convidades. "Havíem arribat a ser 22 o 23 autoritats. Això fa que el ritme de la dansa sigui més lent", explica l'alcalde, Isaac Burgos. "Per motius tècnics i perquè el diumenge no es fes tan llarg calia reglamentar-ho", diu.

Això passa perquè una de les parts de la dansa de Castellterçol és el ball d'autoritats: els balladors saluden les autoritats i els ofereixen les seves parelles perquè les treguin a ballar i facin una volta a la plaça Vella. Per cada parella surt una autoritat, de manera que si n'hi ha sis o menys amb una volta n'hi ha prou. Si n'hi ha set, però, se n'han de fer dues.

Com que fins ara era freqüent superar la vintena d'autoritats, calia fer com a mínim quatre voltes a la plaça. Limitant la xifra de convidats a 18, l'Ajuntament s'assegura que no se superin les tres voltes i evita que l'espectacle s'allargui més.

La dansa de Castellterçol, que data del segle XIX i ha estat declarada d'Interès Nacional, és un dels actes centrals de la festa major del poble. Les mateixes sis parelles ballen la dansa i el ball del ciri el diumenge i el dilluns. El primer dia és el més cerimonial, perquè es balla just després de l'ofici religiós de les 12 del migdia i acompanyen l'acte un grup d'autoritats. El diumenge també és el dia que es balla la versió llarga de la dansa de Castellterçol i la curta del ball del ciri. Dilluns es giren les tornes, l'ambient és més distès i el ball del ciri pren el protagonisme.

Un nou protocol per als balls

L'11 d'agost passat va entrar en vigor el Reglament de Protocol i Cerimonial de l'Ajuntament de Castellterçol, que el ple havia aprovat inicialment el 25 de maig. L'article 12 del text fixa el protocol especial de la festa major i dels dos balls.

Tot i que el principal motiu per aprovar la normativa ha estat limitar la xifra d'autoritats de les danses, el consistori també ha aprofitat l'avinentesa per resoldre altres qüestions protocol·làries que no estaven ben definides. "Hi havia coses que estaven deixades molt a la babalà, pel que hem decidit posar-hi una mica d'ordre. Per exemple, en el cas de la defunció d'un regidor, hem fet constar quin és el protocol", explica Burgos.