10 de octubre de 2016

Dionís Guiteras: «La depuradora ha passat a ser prioritària pel risc que m'imputin»

L'alcalde de Moià analitza la necessitat del municipi de disposar d'aquesta infraestructura

10.10.2016 | 12:01
L´alcalde de Moià, Dionís Guiteras.

El primer trimestre del 2017 es licitaran les obres per fer una nova depuradora. Es preveu que estigui operativa a final del 2018. Serà una depuradora completament nova o una ampliació de l´actual?
Encara no ho sabem. El projecte ja té finançament, que són 4,1 milions d´euros. Falta acabar les anàlisis i posar-les en comú per determinar quines són les necessitats exactes avui dia i quines preveiem que hi hagi en el futur. En funció d´això ho decidirem. Però tenim diners per fer-ne una de nova.

L´anterior depuradora va quedar petita en poc temps. Com evitaran que passi el mateix amb aquesta?
El nostre tram de població, que és fins als 20.000 habitants, no obliga a depurar nitrats ni detergents. Ara podríem basar-nos en la normativa i seguir sense fer-ho, però no serà així. La propera depuradora la dimensionarem amb les dades reals, amb les necessitats reals, no pas la normativa, i amb la previsió futura.

En què consisteix el programa de la Diputació de Barcelona al qual s´ha acollit Moià per construir la nova depuradora?
La Diputació va treure el mandat passat un ajut extraordinari per construir depuradores que havien de complir tres requisits: u, que fos a la llista de prioritats de l´Agència Catalana de l´Aigua (la depuradora de Moià hi és des del 2011); dos, que tingués un projecte executiu per no perdre el temps i per executar-ho ràpid (el tenim des del 2007); i tres, que l´Ajuntament, l´alcalde o l´alcaldessa estiguessin imputats per delicte mediambiental o corressin el risc d´estar-ho.

Si la depuradora de Moià era prioritària, per què s´ha trigat tant?
Com que el cost de la nova depuradora de Moià era de 4,1 milions d´euros i el pressupost de la Diputació era d´uns 5 milions i escaig, nosaltres ens ho emportàvem tot. Però en realitat el paràmetre maquiavèl.lic és que l´alcalde estigui imputat. Per això dic a tots els moviments ciutadans, que els respecto i els entenc, que no és que ara haguem fet res que no es volgués fer des del 2011. Estàvem a dalt de tot de la llista de prioritats, però anàvem saltant perquè imputaven alcaldes d´altres municipis i hi havia altres depuradores amb costos més baixos. Aquest és el motiu pel qual s´ha endarrerit.

Què ha canviat?
Que el risc que m´imputin és més que evident. Hi ha hagut una denúncia –que no sé qui ha fet, puc intuir-ho però no ho sé, a més, és irrellevant– en la qual la fiscalia ha demanat informació sobre el que passa en aquesta depuradora. Per tant, vista aquesta situació, la depuradora de Moià ha passat a ser prioritària.

Una nova depuradora és la solució de la contaminació de la riera?
La depuradora haurà de solucionar el 100% dels problemes actuals. Però no és una peça sola; també han d´actuar les empreses que estan abocant cada dia a la riera.

Què fan les empreses?
Per exemple, l´escorxador tindrà una depuradora per tractar el volum d´aigua que ens aboca. A part, les empreses estan en una fase de revisió dels seus protocols i estan prenent mesures perquè en el cas que hi hagi accidents o algun abocament puguin controlar-ho elles mateixes i retenir l´aigua per tal que nosaltres ens puguem preparar.

Els agents rurals van fer analítiques de sorpresa i van trobar que diverses empreses incomplien els paràmetres d´abocament. N´estaven al corrent?
Sí. El que no sabíem és quan ho farien i jo vaig ser el primer que no vaig voler saber-ho.

Quines mesures emprendran?
Sempre que hi ha hagut un cas d´incompliment el procediment és el mateix: notificar-ho a l´empresa i reclamar explicacions. Val a dir que quan tornem a fer inspeccions sempre ho han solucionat. Però si cal, posarem sancions.

Es plantegen fer vostès mateixos controls sorpresa?
No. Tenim la nostra capacitat analítica i cada any ja augmentem el pressupost. El que no té sentit és que un ajuntament com el nostre assumeixi la responsabilitat de ser l´autoritat competent en la gestió de la depuradora. La majoria de consistoris no ho són. Per què? Doncs perquè és molt complex. És una responsabilitat desproporcionada i ens estem plantejant retornar-la perquè sigui l´ACA qui la gestioni.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema