El primer trimestre del 2017 es licitaran les obres per fer una nova depuradora. Es preveu que estigui operativa a final del 2018. Serà una depuradora completament nova o una ampliació de l’actual?

Encara no ho sabem. El projecte ja té finançament, que són 4,1 milions d’euros. Falta acabar les anàlisis i posar-les en comú per determinar quines són les necessitats exactes avui dia i quines preveiem que hi hagi en el futur. En funció d’això ho decidirem. Però tenim diners per fer-ne una de nova.

L’anterior depuradora va quedar petita en poc temps. Com evitaran que passi el mateix amb aquesta?

El nostre tram de població, que és fins als 20.000 habitants, no obliga a depurar nitrats ni detergents. Ara podríem basar-nos en la normativa i seguir sense fer-ho, però no serà així. La propera depuradora la dimensionarem amb les dades reals, amb les necessitats reals, no pas la normativa, i amb la previsió futura.

En què consisteix el programa de la Diputació de Barcelona al qual s’ha acollit Moià per construir la nova depuradora?

La Diputació va treure el mandat passat un ajut extraordinari per construir depuradores que havien de complir tres requisits: u, que fos a la llista de prioritats de l’Agència Catalana de l’Aigua (la depuradora de Moià hi és des del 2011); dos, que tingués un projecte executiu per no perdre el temps i per executar-ho ràpid (el tenim des del 2007); i tres, que l’Ajuntament, l’alcalde o l’alcaldessa estiguessin imputats per delicte mediambiental o corressin el risc d’estar-ho.

Si la depuradora de Moià era prioritària, per què s’ha trigat tant?

Com que el cost de la nova depuradora de Moià era de 4,1 milions d’euros i el pressupost de la Diputació era d’uns 5 milions i escaig, nosaltres ens ho emportàvem tot. Però en realitat el paràmetre maquiavèl.lic és que l’alcalde estigui imputat. Per això dic a tots els moviments ciutadans, que els respecto i els entenc, que no és que ara haguem fet res que no es volgués fer des del 2011. Estàvem a dalt de tot de la llista de prioritats, però anàvem saltant perquè imputaven alcaldes d’altres municipis i hi havia altres depuradores amb costos més baixos. Aquest és el motiu pel qual s’ha endarrerit.

Què ha canviat?

Que el risc que m’imputin és més que evident. Hi ha hagut una denúncia -que no sé qui ha fet, puc intuir-ho però no ho sé, a més, és irrellevant- en la qual la fiscalia ha demanat informació sobre el que passa en aquesta depuradora. Per tant, vista aquesta situació, la depuradora de Moià ha passat a ser prioritària.

Una nova depuradora és la solució de la contaminació de la riera?

La depuradora haurà de solucionar el 100% dels problemes actuals. Però no és una peça sola; també han d’actuar les empreses que estan abocant cada dia a la riera.

Què fan les empreses?

Per exemple, l’escorxador tindrà una depuradora per tractar el volum d’aigua que ens aboca. A part, les empreses estan en una fase de revisió dels seus protocols i estan prenent mesures perquè en el cas que hi hagi accidents o algun abocament puguin controlar-ho elles mateixes i retenir l’aigua per tal que nosaltres ens puguem preparar.

Els agents rurals van fer analítiques de sorpresa i van trobar que diverses empreses incomplien els paràmetres d’abocament. N’estaven al corrent?

Sí. El que no sabíem és quan ho farien i jo vaig ser el primer que no vaig voler saber-ho.

Quines mesures emprendran?

Sempre que hi ha hagut un cas d’incompliment el procediment és el mateix: notificar-ho a l’empresa i reclamar explicacions. Val a dir que quan tornem a fer inspeccions sempre ho han solucionat. Però si cal, posarem sancions.

Es plantegen fer vostès mateixos controls sorpresa?

No. Tenim la nostra capacitat analítica i cada any ja augmentem el pressupost. El que no té sentit és que un ajuntament com el nostre assumeixi la responsabilitat de ser l’autoritat competent en la gestió de la depuradora. La majoria de consistoris no ho són. Per què? Doncs perquè és molt complex. És una responsabilitat desproporcionada i ens estem plantejant retornar-la perquè sigui l’ACA qui la gestioni.