El Consell Comarcal del Moianès té previst assumir les seves competències l'1 de gener del 2017. Així ho ha confirmat el president de l'ens, Dionís Guiteras, que assegura que "anem justos de temps però confiem que sigui així". De totes maneres, lamenta el retard de la posada en marxa de l'ens comarcal, que fins aquest any no ha disposat de la partida pressupostària que li està permetent crear l'estructura de la nova administració.

Guiteras ha assegurat que l'arrencada del Consell "va molt més lenta del que hauria pogut ser" i que encara no entén "per què en els pressupostos del 2015, quan el Consell ja estava creat, no vam tenir finançament". Això ha fet que fins aquest any no hagin pogut crear una estructura, convocar les places dels treballadors i començar a assumir competències. També destaca que, per ara, qui s'està fent càrrec de la gestió és el Consorci del Moianès, "que està molt limitat de personal i amb molta feina". Per aquest motiu, assegura que, "si no fos pel consorci, ara si algú truqués al consell comarcal ningú agafaria el telèfon. Tot s'està cobrint des d'allà i d'una manera molt precària perquè no podem fer tot el que voldríem".

Si es compleixen les previsions, a principi de l'any vinent el Consell Comarcal del Moianès assumirà totes les competències obligatòries (excepte les d'ensenyament, que segueixen el curs escolar i no l'any natural) que ara continuen prestant els consells comarcals, entre els quals es repartien els diversos municipis del Moianès: el Bages, Osona i el Vallès Oriental. En aquest sentit, Guiteras ha volgut "agrair l'esforç que han fet els consells que, tot i que no ho fan gratuïtament, no tenen la necessitat de seguir pensant en un territori que ja no es competència seva".

Un cop aprovada la partida pressupostària de 900.000 euros, el mes d'abril passat, el Consell del Moianès va posar fil a l'agulla per dotar-se d'una estructura mínima de personal per ser operatiu. En aquest sentit, va posar a concurs una plaça de gerent, una de tècnic i d'administratius, amb l'objectiu que puguin ser ocupades aquesta tardor.

Per a la posada en funcionament d'aquesta mínima estructura de plantilla, el Consell Comarcal del Moianès va sol·licitar un ajut de caixa a interès zero per valor de 209.693 euros a la Diputació de Barcelona, en el marc del Pla d'Operacions de Tresoreria per a Consells Comarcals 2016. I és que, si bé la Generalitat ja havia resolt l'assignació dels 698.977 euros del Fons de Cooperació Local que pertoquen al Moianès pels criteris Þxos de població, són uns diners reconeguts de ple dret però que físicament el Consell Comarcal encara no té. Mentre espera poder-los rebre, va demanar aquest ajut de caixa a la Diputació -amb qui la Generalitat ja té establert un conveni per cobrir necessitats transitòries de tresoreria com aquesta- com un avançament que li garanteixi una liquiditat mínima per poder arrencar i pagar les nòmines.