El bisbat de Vic té previst començar aquesta setmana les obres de restauració del monestir de Santa Maria de l'Estany. Els treballs, que tindran una durada aproximada de quatre mesos, inclouen diferents intervencions de rehabilitació al conjunt monumental com la millora de la coberta i de la columnata del claustre. Mentre durin els treballs, el monestir estarà tancat al públic i no es podrà visitar ni el claustre ni el museu. Tot i així, l'accés a l'església romànica no es veurà afectat pel tancament.

Les obres a Santa Maria de l'Estany se centraran, segons fonts del bisbat, en la restauració de la coberta del sobreclaustre, la rehabilitació integral de la columnata romànica del claustre i la creació d'una escala interior que permeti la comunicació directa entre el museu i el sobreclaustre. Els treballs han de permetre preservar i conservar aquest conjunt monumental del romànic català.

L'alcalde de l'Estany, Salvador Tresserra, destacava ahir la necessitat de dur a terme aquests treballs, ja que "l'erosió dels capitells els feia perillar i calia una reforma per protegir-los". A banda de la millora de la columnata també s'arranjarà la teulada del conjunt, que està malmesa, i es farà l'accés al sobreclaustre al qual ara "no es pot accedir directament i s'ha de passar per sobre la rectoria". En aquesta zona, hi quedarà un nou espai on es podrà accedir des de la mateixa plaça del monestir.

Les obres, dirigides per l'arquitecta Meritxell Inaraja, tindran una inversió de 300.000 euros i es realitzen en compliment del programa de l'1% cultural que la Generalitat de Catalunya aplica en les obres de grans infraestructures civils. El projecte d'intervenció ha tingut el control i seguiment de la direcció general del Patrimoni Cultural de la Generalitat i dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central. La reobertura del monestir es preveu a partir del mes de març del 2017.

Segons Tresserra, les obres que es faran al monestir, sumades a les millores que ha fet el consistori al seu entorn, "ens permetran tenir el conjunt ben arreglat". Per a l'alcalde, quedarà pendent l'arranjament de la rectoria amb l'objectiu de donar-li "una utilitat", ja que, en aquests moments, "està molt abandonada".