L'Ajuntament de Moià i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de la Generalitat han acordat un seguit de noves mesures, que s'afegiran a d'altres que ja s'havien acordat l'estiu passat per anar millorant a curt-mitjà termini la qualitat de l'aigua del riu Calders i dels afluents que el precedeixen.

Segons han explicat fonts de l'ens competent en l'àmbit hidràulic, un dels aspectes en què està treballant el consistori moianès és en la redacció d'un pla director del clavegueram, que ha de contribuir a «minimitzar els sobreeiximents en cas d'episodis de pluges intenses». Per la seva part, l'ACA ha pres el compromís de fer un informe sobre l'estat de compliment «dels objectius de qualitat i les mesures previstes» al Programa de Mesures del Pla de Gestió al tram del Calders.

Un dels aspectes en què més han incidit fins ara els col·lectius que reivindiquen la millora del curs fluvial és en la implicació que hi tenen les indústries que hi ha als polígons. En aquest sentit, de les mesures recentment acordades n'hi ha cinc que hi estan directament relacionades. Segons les mateixes fonts, es parlarà amb el departament de Salut per analitzar «com compatibilitzar els requeriments sanitaris de les indústries agroalimentàries amb la preservació del medi hídric».

Un altre compromís és que l'escorxador comarcal disposarà en el termini de tres mesos d'un tractament de les seves aigües residuals «millor que l'actual». També s'ha acordat que l'Ajuntament «continuarà fent seguiment i control als establiments connectats» a la depuradora. I en relació amb aquesta instal·lació, que fins ara s'ha focalitzat com un dels factors principals de la problemàtica de la qualitat de l'aigua per una capacitat de tractament insuficient, fonts de l'ACA han concretat que es preveu que el proper mes d'octubre es pugui adjudicar el projecte i l'obra d'ampliació i millora, i que la posada en servei es farà el 2019. En aquest sentit, les mateixes fonts han precisat que el consistori moianès ha demanat fer un estudi «per avaluar les possibilitats de millora del tractament actual de la depuradora, i finançar-lo via reposició i millores. En funció de les mesures que se'n desprenguin, s'avaluarà la seva oportunitat amb l'àrea de sanejament de l'ACA».

En paral·lel, aquest ens ha assegurat que «es continuaran fent inspeccions periòdiques» en 10 punts del riu Calders, «amb presa de mostres per controlar la qualitat de l'aigua». Un seguiment que ja es va acordar l'estiu passat i que, segons ha concretat l'Agència, es porta a terme al llarg de la conca del Calders en els termes de Moià, Castellcir, Monistrol de Calders, Calders i Navarcles, abans i després de la depuradora de Moià, abans i després de la confluència al torrent de la Fàbrega -salt de la Tosca-, abans de la resclosa de la Païssa, abans i després de la depuradora de Monistrol, al Molí del Castell -on hi ha captació d'Aigües de Manresa- i abans i després de la rasclosa de Navarcles.

Segons les mateixes fonts, en els compromisos que es van prendre mesos enrere es va establir també que la resta d'ajuntaments dels municipis situats al llarg d'aquest riu i els seus afluents es comprometien a intensificar el control sobre els focus d'abocaments.

Precisament, a final de març es va presentar la coordinadora A contracorrent, que reclama una regulació global del Calders amb la redacció d'un pla director del riu i els seus afluents.