Santa Maria d'Oló disposarà a partir de demà d'un nou equipament cultural al centre del poble. A les 10 del matí s'inaugurarà l'esperada rehabilitació de la nau més antiga -del 1924- del que havia estat el complex fabril d'Hemalosa, ara convertida en un ampli espai polivalent al servei dels veïns.

La rehabilitació ha conservat «gairebé intacta» la imatge de l'antiga nau, amb la mateixa estructura de pedra i sostre de fusta, però s'ha restaurat i s'ha adequat com a equipament públic, segons ha explicat l'alcalde, Enric Güell.

La nau tindrà un gran auditori per a concerts, teatre, projeccions i, en definitiva, espectacles de gran format, i també dues sales més petites i idèntiques per a cursets i tallers, de cuina, anglès o altres necessitats. Així mateix, hi haurà un petit magatzem i dos camerinos amb dutxa i lavabos.

Tot plegat es complementarà amb una segona àrea que formarà part de l'Ecomuseu del Moianès, repartit entre les diverses poblacions de la comarca, i que Oló dedicarà al tèxtil per la importància que aquesta indústria va tenir al municipi en el passat. L'Ecomuseu ocuparà la part del vestíbul, en forma de L, i constarà de cinc plafons amb fotografies que s'acompanyaran de textos sintètics. D'una banda, s'hi explicarà la història del poble d'Oló, amb la fotografia més antiga que es conserva del municipi -del 1912-, i es complementarà amb un nou espai dedicat al Moianès, amb un mapa de la comarca i informació breu sobre cadascuna de les parts de l'Ecomuseu distribuïda en municipis.

Els altres tres plafons estaran pròpiament dedicats al tèxtil i al seu pes històric a Oló. El primer farà referència al període preindustrial. El segon mostrarà fotografies antigues de la primera fàbrica que es va instal·lar al poble -al Borràs-, i es donarà continuïtat fins a la fàbrica Sauleda, que encara existeix actualment. Finalment, hi haurà un darrer plafó dedicat a Hemalosa.

A banda d'això, també hi haurà dos telers provinents d'Hemalosa, un d'automàtic dels anys 60 que s'ha restaurat i torna a funcionar, i un altre de mecànic, més antic però no tan valuós, perquè se'n conserven d'altres. Finalment, hi haurà dues vitrines amb objectes curiosos, com llançadores de diverses èpoques i un llibre d'Hemalosa.

A la zona del vestíbul també es reserva una àrea amb taulell que farà les funcions com a oficina de turisme, i que es preveu que entri en funcionament a l'estiu.

La rehabilitació de la nau ha costat 450.000 euros, que de moment s'han finançat amb un crèdit-pont de la Diputació sense interessos, en espera de rebre els diners dels fons europeus Feder.