El ple de l'Ajuntament de Moià ha aprovat per unanimitat donar suport al manifest íntegre de la plataforma ecologista A contra-corrent, que reclama l'aplicació de mesures per reconduir la situació de degradació i contaminació del riu Calders i dels seus afluents aigües amunt, que transcorren el Moianès i el Bages.

Tal com ja va informar Regió7 quan es va fer públic el manifest (vegeu edició del 23 de març), en aquest document la coordinadora reclama mesures a adoptar per les administracions. Entre aquestes, que s'apliqui una moratòria d'abocaments industrials «per contenir l'abast del problema, i evitar ampliacions industrials que suposin una sobrecàrrega més gran de cabal de la depuradora [de Moià], fins que el problema no estigui resolt».

El suport al document va tenir tant els vots favorables de l'equip de govern (Ara Moià-ERC) com de l'oposició (Convergència). L'executiu moianès ja va fer un comunicat fa unes setmanes explicant que subscriuria el manifest, alhora que argumentava que ja ha estat impulsant mesures per resoldre el problema.

La plataforma reivindica que s'elabori un pla director per a la conca del Calders, per «regular i gestionar tots aquells temes que afecten el riu, com els abocaments, els cabals mínims, les rompudes i tales o la gestió del patrimoni natural i cultural». Una altra demanda és que es porti a terme una diagnosi i un registre «sistematitzat de tots els punts d'abocaments incontrolats de la conca del Calders» per determinar l'origen de tots aquests abocaments, i que es faci «ús de l'acció sancionadora per a totes aquelles empreses o persones que incompleixin la legislació sobre abocaments de residus».

En aquest sentit, l'Ajuntament de Moià posava en relleu que la preservació de l'entorn mediambiental «ha estat sempre una de les preocupacions de l'acció de govern de l'Ajuntament de Moià en els darrers 6 anys», i que en aquest àmbit la recuperació de la salut de la riera de la Tosca i el riu Calders «ha estat i és la principal prioritat». Alhora, deixava clar que, «la problemàtica ecològica de la conca del riu Calders ve de lluny i no té una solució immediata», i que, com assenyala el manifest, «les limitacions i insuficiències de la depuradora de Moià per tractar totes les aigües industrials que hi arriben tenen part important de la responsabilitat, però no són, ni de bon tros, l'únic origen del problema». En aquesta línia, l'Ajuntament assegura que «estem buscant respostes integrals a la problemàtica, sempre dins del nostre àmbit competencial».

Així, afirma que «no estem admetent les autoritzacions d'abocaments de la càrrega total de contanimant industrial a l'afluent de la depuradora», i que «es porten a terme totes les inspeccions necessàries i s'incoaran els corresponents expedients sancionadors».