El departament d’Ensenyament de la Generalitat ha acordat amb l’Ajuntament de Castellterçol ampliar amb un tercer pis l’actual edifici de l’escola d’infantil i primària per poder-hi traslladar els alumnes d’entre 1r i 4t d’ESO, que ara estudien en unes cargoleres.

La decisió ha suposat un gir en les negociacions, tenint en compte que la Generalitat fins ara sempre havia defensat la construcció d’un edifici nou en un altre emplaçament que servís de seu per a l’institut-escola. Tanmateix, i després d’estudiar-ne la viabilitat, s’optarà per aprofitar les instal·lacions actuals de l’escola i engrandir-les sense haver de buscar un nou espai, «i això ens estalviarà temps i diners», apunta l’alcalde de Castellterçol, Isaac Burgos.

L’escola Ramona Calvet de Castellterçol compta actualment amb uns 200 alumnes d’educació infantil i primària que estudien en un edifici històric que es va construir fa més de 40 anys. Quan el curs 2011-2012 el municipi va ampliar l’oferta educativa amb el model d’institut-escola (fins a 4t d’ESO), els alumnes de secundària no cabien en aquest mateix edifici i es van ubicar en unes cargoleres darrere el CAP, a uns 700 metres de distància (on actualment estudien uns 150 alumnes), a l’espera de poder disposar d’un nou centre per a tots els cursos.

Aquesta era la idea inicial del departament, reticent a la construcció en vertical, i que ja havia demanat a l’Ajuntament que busqués uns terrenys municipals d’uns 12.000 metres quadrats per cedir-los a la Generalitat i on es construiria el nou edifici conjunt en el moment que es pugués.

El procés s’havia encallat a l’espera de consensuar un emplaçament per al futur centre, però a mesura que ha anat passant el temps la Generalitat hauria flexibilitzat les condicions, fins al punt que ara s’avé a ampliar l’edifici actual, apunta l’alcalde. Ho han avalat tècnics del departament que mesos enrere van revisar l’edifici amb la intenció de reformar-hi el sostre «i van veure que pujar un tercer pis també era possible a nivell estructural». Amb això n’hi hauria prou per ajustar-lo a les dimensions que necessita l’escola-institut de Castellterçol tenint en compte les previsions de creixement, «que no indiquen la necessitat d’obrir noves línies».

Més espai de pati

A més, guanyant aquest nou pis es podran treure els mòduls instal·lats al pati, que ara fan de menjador, i es guanyaria l’espai necessari que requeriria un pati per als aproximadament 350 alumnes d’infantil, primària i ESO que estudiarien al centre. Més enllà d’això, l’objectiu de l’Ajuntament (en aquest cas les obres anirien al seu càrrec) és obrir un nou accés directe des d’aquest edifici fins al bosc de Can Sedó, un espai públic que hi ha al darrere, «perquè també ens pugui servir com a pati», explica l’alcalde.

El departament d’Ensenyament, per la seva banda, ha confirmat el seu compromís d’ampliar l’actual edifici de l’escola per ubicar-hi els quatre cursos de secundària, i en aquest moment ja es treballa en la redacció del projecte per poder-lo enviar a Infraestructures tan aviat com estigui enllestit. De tota manera, la Generalitat no vol parlar de dates, entre altres coses perquè hores d’ara encara no se sap com evolucionarà el futur govern ni si hi haurà o no intervenció dels comptes per part de l’estat.

L’alcalde valora positivament la decisió de la Generalitat «perquè ens escurça molt el temps». I és que, si bé no hi ha cap calendari establert, «ens estalviarem els tràmits de cessió de terrenys, i com a mínim ens ho redueix a la meitat». Confia en la possibilitat que l’ampliació no s’allargui més de quatre anys, tot i que és un pronòstic que «s’ha d’agafar amb pinces».