Membres del Comitè de Defensa de la República (CDR) de Moià han iniciat una campanya de recollida de signatures al poble per demanar a l´Ajuntament que bategi la biblioteca municipal, ara sense nom, amb el nom d´1 d´Octubre.

La biblioteca de Moià va ser un dels dos punts de votació al poble durant aquella jornada de referèndum, juntament amb l´escola pública Josep Orriols. Tanmateix, l´amenaça pel clima de violència que es va viure aquell dia va convertir la biblioteca municipal en l´autèntic punt neuràlgic de les votacions. «Hi va haver un moment a la tarda que, per seguretat, es va tancar el punt de votació de l´escola i es van concentrar totes les urnes a la biblioteca», explica un dels membres del CDR i impulsor de la campanya, de manera que és el lloc «on es va acabar congregant el poble». Recorda que va ser un front de resistència i de defensa de les urnes per poder continuar votant, amb una barrera de camions per protegir els accessos, i el lloc on l´alcalde, Dionís Guiteras, va fer públics els resultats des del balcó.

En els fullets que acompanyen la llista de firmes, els organitzadors de la campanya a la capital del Moianès es fan ressò de la mobilització i «la defensa col·lectiva» que es va fer de les urnes aquell 1 d´octubre, i apel·len als «sentiments compartits de pertinença a una comunitat, complicitat, germanor i esperança» que hi va haver durant aquella jornada.

Els organitzadors de la campanya no s´han posat cap topall de firmes, i preveuen mantenir-la durant aproximadament un mes, abans de portar les signatures al ple perquè aprovi la iniciativa. De moment, han recollit un centenar de firmes en el parell d´hores que van tenir muntada la parada a la plaça del CAP de Moià per la festa dels Tres Tombs, diumenge passat.

A partir d´aquí, la intenció és repartir els fullets de recollida de signatures per comerços del poble, i possiblement a la mateixa biblioteca. Tampoc no es descarta estendre aquesta campanya on-line. Més enllà d´això, el CDR també muntarà la parada per recollir firmes en dies puntuals, i especialment els caps de setmana, «aprofitant que Moià és un municipi turístic i els comerços també són oberts tant dissabte com diumenge». En aquests casos, posarien novament una parada en indrets que ja s´aniran concretant, però possiblement a l´entorn de la plaça del Colom o del carrer de Sant Josep.

Fonts del CDR expliquen que intentaran recollir tantes firmes com puguin, però asseguren que ja d´entrada saben que la iniciativa té el suport dels grups municipals amb representació a l´Ajuntament. En aquestes circumstàncies, «podríem haver entrat directament la petició sense firmes a l´Ajuntament, però volem que sigui la gent qui es mogui i qui faci política», apunten els impulsors de la campanya.