El grup municipal de la CUP, a l'oposició a l'Ajuntament de Monistrol de Calders, considera «desproporcionada» i «malintencionada» la decisió del govern municipal (CiU i ERC) de tancar durant uns dies la plaça de l'Escorxador al·legant motius de salut pública. Els cupaires sospiten que al darrere d'aquesta mesura s'amaguen «les presses que tenen per forçar l'adquisició d'una finca que ara obstaculitza els plans urbanístics que el govern té en aquesta plaça», apunta el líder de l'oposició, Ramon Vancells.

La finca en qüestió té l'entrada principal pel carrer de Sant Llogari, però el pati dóna a la plaça. El seu inquilí hi té diversos animals, segons l'Ajuntament en mal estat i sense els permisos que diu que necessitaria, per la qual cosa fa uns dies li va obrir un expedient administratiu requerint que clausurés l'activitat o se'l sancionaria (vegeu Regió7 del 9 de juny).

Aquesta setmana, l'Ajuntament també ha barrat el pas a la plaça, que va mantenir tancada fins dijous amb un rètol on s'al·legaven motius de salut pública. La CUP vincula el tancament amb la finca, i acusa l'Ajuntament d'haver actuat «de forma unilateral i amenaçant el veí amb sancions de fins a 20.000 euros sense tenir en compte que l'afectat estava complint els terminis establerts pel departament d'Agricultura per a la regularització» de la tinença d'aquests animals: aviram, un senglar, i un animal que seria una barreja entre porc senglar i porc vietnamita.

Els cupaires posen en dubte que aquesta activitat es pugui considerar explotació ramadera o nucli zoològic (i no d'animals domèstics) «sense cap informe que ho certifiqui i sense que l'Ajuntament tingui competència en aquesta àrea», i entén que el fet que s'hagi reobert la plaça «és perquè el veí en qüestió ha regularitzat la situació». Segons Vancells, també s'hauria desprès del porc entre senglar i vietnamita.

La CUP acusa el govern de mentir en tot aquest afer quan diu «que el veí no resideix de forma constant a la finca, que consten diversos avisos que l'home hauria ignorat, que les instal·lacions no siguin aptes, que els animals estiguin mal cuidats o alimentats», o davant «la suposada impossibilitat de contactar amb ell». Vancells diu que l'Ajuntament vol aquesta finca, adjunta a Ca l'Espardenyer, que ja és municipal, per enderrocar-les «i fer una plaça dura i més gran», i que tot plegat forma part «d'una mesura de pressió».

Per tot plegat, la CUP demana «la revisió de l'expedient, la dimissió del regidor Arturo Argelaguer, i una disculpa pública de l'alcaldessa per l'alarma creada i pel mal infligit al veí».