El 25 de novembre del 2010 va entrar en vigor l'apartat 2 de l'article 9 bis de la Llei de Trànsit, que crea la figura del conductor habitual.

La llei imposa al titular d'un vehicle obligacions i responsabilitats en matèria sancionadora: entre les primeres, està la de facilitar a l'Administració la identificació del conductor del vehicle en el moment de ser comesa una infracció, en cas que se li requereixi. Les dades facilitades hauran d'incloure el nombre del permís o llicència de conducció que permeti la identificació en el Registre de Conductors i Infractors.

Si el conductor no figura inscrit en el Registre de Conductors i Infractors, el titular haurà de disposar de còpia de l'autorització administrativa que l'habiliti a conduir a Espanya i facilitar-la a l'Administració quan se li demani. Si el titular fos una empresa de lloguer de vehicles sense conductor, la còpia de l'autorització administrativa podrà substituir-se per la còpia del contracte d'arrendament.

Quant a les responsabilitats, el titular assumeix la directa per multes d'aparcament i infraccions relatives a la documentació i estat del vehicle (ITV, assegurança, etc.) i la subsidiària en el pagament de de la resta de les sancions pecuniàries. És a dir, si l'Administració no aconsegueix cobrar la multa imposada a la persona assenyalada en la comunicació de conductor pel titular, li pot reclamar el seu pagament.

D'aquesta forma, en designar a un conductor habitual del vehicle, serà aquest qui assumirà la nova obligació d'identificació i el pagament de les sancions.

La comunicació de conductor habitual ha de fer-se de forma telemàtica davant l'Administració per part del propi titular del vehicle, qui haurà de disposar del certificat digital per a la seva gestió, i es requereix la conformitat escrita de la persona física assenyalada com a conductor.

Aquesta possibilitat s'aconsella per a aquells vehicles l'ús dels quals s'assigni de manera estable a una persona (per exemple a un empleat del titular). En la resta de casos és preferible que el titular faciliti les dades de la persona responsable en cadascun dels expedients sancionadors.