Els peatges amb titularitat de la Generalitat seran gratuïts per als vehicles elèctrics a partir d'aquesta mitjanit. La mesura s'aplicarà a tota la C-16, de Sant Cugat del Vallès a Manresa i inclosos els túnels de Vallvidrera; la C-32, tant en el tram del Maresme com el del Garraf-Baix Penedès; i a les barreres de peatge a Mollet del Vallès. La mesura beneficiarà 3.100 vehicles, que hauran d'acreditar que són elèctrics registrant-se al portal EcoviaT. Aquesta iniciativa té com a objectiu afavorir la substitució dels vehicles antics per d'altres més nets, que redueixin els nivells de contaminació i de soroll.

La mesura està inclosa fins del Pla de millora de la qualitat de l'aire, horitzó 2020, a l'àrea de Barcelona, concretament a 40 municipis metropolitans, que el Govern va aprovar fa un any.

Els propietaris que vulguin acollir-se a la bonificació hauran de disposar de la certificació de qualitat de l'aire 'vehicle ECO', que s'obté a través del portal EcoviaT. Aquest portal disposa, des de l'any 2011, d'un sistema de descomptes que en funció del peatge és del 30% per als vehicles amb baixes emissions i per als que fan més de 16 viatges, i del 40% per als ocupats per tres o més persones. Amb el nou descompte, els vehicles elèctrics passaran a obtenir directament una bonificació del 100%, sigui quina sigui la seva recurrència o ocupació.

Catalunya disposa actualment d'una de les xarxes de recàrrega ràpida i semiràpida més denses d'Europa, amb més de 600 punts públics, 42 dels quals són punts de recàrrega ràpida -càrregues de vehicles elèctrics de menys de 30 minuts- i 17 són punts de recàrrega de gas natural.