El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha destacat aquest dijous que Volkswagen s'ha compromès a retornar a les arques espanyoles les ajudes del pla PIVE d'aquells vehicles en què s'han detectat irregularitats en l'etiquetatge d'emissions de CO2 .

La quantitat a retornar podria arribar als 50 milions d'euros si tots els vehicles en què la marca alemanya ha trobat irregularitats a Espanya es van comprar a l'empara del pla PIVE.

Soria ha explicat que Volkswagen ha xifrat en 660.000 els vehicles afectats a tot el món per l'etiquetatge incorrecte d'emissions de CO2, inferior al real. A Espanya, els vehicles afectats arriben als 50.000.

Els ajuts inicials del PIVE eren de 2.000 euros, dels quals 1.000 euros corresponien al concessionari, en tant que els altres 1.000 euros sortien de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), dependent d'Indústria. Seran aquests últims 1.000 euros els que Volkswagen haurà de tornar al Tresor espanyol si el vehicle afectat va formar part del pla PIVE. Soria ha dit al respecte que el seu Departament ho comprovarà "vehicle a vehicle".

El ministre ha assenyalat que el Govern també ha plantejat al grup la devolució de la despesa associada a l'Impost de Matriculació, perquè aquest va en funció de l'eficiència del vehicle. Respecte d'això, ha insistit que Volkswagen també ha adquirit el compromís de tornar les quantitats corresponents.

Soria, que ha negat que tant els cotxes dièsel afectats pel trucatge del programari com els gasolina afectats per l'etiquetatge incorrecte d'emissions de CO2 tinguin problemes de seguretat, ha afirmat que el seu "sensació" és que Volkswagen està proporcionant la informació que va coneixent i sobre la qual pot donar compte.

El ministre ha subratllat que la reunió d'ahir amb el vicepresident mundial del Grup Volkswagen, Francisco Javier García Sanz, va ser a iniciativa de la pròpia marca alemanya per informar-lo dels últims esdeveniments.

Pel que fa a les inversions de 4.200 milions d'euros compromeses pel grup per als propers anys, Soria ha reiterat que es mantenen.