A vegades, el talent dels dissenyadors es fa més patent a l’hora de posar al dia un cotxe que ja ha nascut afortunat des del punt de vista de l’estètica més que no pas en el mateix moment de concebre’l. Quan va aparèixer per primer vegada el Volkswagen Tiguan, l’opinió va ser unànime: tot i conservar l’ADN de la marca, el tot camí de Volkswagen aportava un disseny fresc i actual i unes proporcions molt compactes que li permetien competir de tu a tu amb els models més agosarats del seu segment. Però, davant l’última actualització de la imatge del Tiguan abans no arribi la nova generació (a principis de l’any que ve), especialment pel que fa al frontal, gairebé podem parlar d’un mini-Touareg.

Unes marcades línies horitzontals, ben definides per unes làmines cromades i un generós logotip al centre, s’allarguen fins a integrar els grups òptics, que es beneficien de l’última tecnologia disponible en aquest apartat, amb una sofisticada línia de llums LED i unes òptiques bixenó que de manera opcional es poden demanar amb l’assistent de llum en carretera Dynamic Light Assist.

A la part del darrere també hi ha novetats, com són uns fars de dues peces que sobresurten lleugerament de la carrosseria i que també s’han redissenyat. A l’interior dels grups òptics destaca la disposició dels elements en forma d’ela, un altre aspecte que fa que el Tiguan s’assembli una mica més al Touareg.

Bona habitabilitat

Fiquem-nos a dins del Tiguan, on veurem de seguida que hem entrat en un automòbil amb uns acabats de molt bona qualitat i amb un habitacle ergonòmic i ben dissenyat amb el qual és molt fàcil de familiaritzar-se per la bona disposició dels diversos comandaments. Un dels aspectes que criden l’atenció és l’elevada posició de conducció, cosa que proporciona un excel·lent control del camp visual a la carretera i un plus de seguretat en la conducció.

A la part del darrere hi trobem una banqueta molt versàtil, ja que permet un desplaçament longitudinal de fins a setze centímetres que o bé ens fa guanyar espai per als camallargs o augmentar la zona destinada a l’equipatge en funció de les necessitats que tinguem a cada moment. També es pot regular la inclinació dels respatllers dels seients per si, en un desplaçament llarg, algun dels ocupants vol fer una becaina. De tota manera, també hem de dir que l’eventual tercer ocupant del seient del darrere no hi viatjarà tan còmodament com els de les places laterals, perquè l’espai de la plaça del mig és una mica més estret.

El volum de càrrega del maleter és de 470 litres, capacitat que es pot estirar fins a 1.510 si abatem els seients posteriors. Un espai més que considerable si el comparem amb el que ofereixen molts dels seus contrincants. Escampats per l’habitacle, hi trobarem un bon nombre de petits compartiments que ens facilitaran les coses a l’hora de guardar petits objectes.

Com l’anell al dit

Volkswagen ha posat a la nostra disposició una unitat impulsada pel propulsor turbodièsel tetracilíndric 2.0 TDI de 150 cavalls, que considerem la mecànica ideal per a aquests model. Amb un parell motor màxim de 320 Nm a un règim d’entre 1.750 i 2.500 voltes, aquest TDI fa que la conducció del Tiguan sigui confortable, tranquil·la i segura. Ho permet tot gràcies a una extraordinària elasticitat, de manera que ben poc ens haurem de preocupar del canvi, en aquest cas manual de sis velocitats. Una caixa que no admet cap crítica pel que fa al funcionament, ja que es mostra precisa i de fàcil d’accionar.

En matèria de comportament, hem de parlar d’un cotxe amb un alt grau d’estabilitat i confort, ajudat també per un eficaç aïllament acústic de l’habitacle, que fa que el so del motor hi arribi molt esmorteït. Els reglatges de la suspensió ofereixen una resposta molt equilibrada que fa reaccionar el cotxe d’una manera molt neutra en els revolts, on pràcticament no balanceja tot i el volum i l’alçada de la carrosseria.

En conducció per vies ràpides tipus autovia o autopista, es comporta d’una manera molt semblant a una berlina, ja que absorbeix les irregularitats amb gran suavitat i roda amb gran aplom. Un excel·lent indiscutible en aquest apartat. I és que hem de tenir en compte que la llista de rivals del Volkswagen Tiguan no és cap minúcia, ja que hi trobem automòbils com el Ford Kuga, el BMW X1, el Toyota RAV4 o el Nissan Qashqai, i ja hem dit més amunt que està perfectament preparat per plantar-los cara del primer a l’últim.