Hi ha molts dubtes sobre les recomanacions i obligacions que tenen les embarassades al volant. El cinturó pot ocasionar algun dany al fetus? Hi ha alguna contraindicació per conduir?

El primer que cal saber és que, si el metge no ho desaconsella, es pot conduir amb normalitat tenint en compte una sèrie de consells.

El cinturó és obligatori per a les dones embarassades des que es va canviar el Reglament de Circulació el 2006. «S'ha de col·locar la banda ventral del cinturó tan baixa com sigui possible amb la finalitat de retenir la mare per la pelvis i així evitar exercir força sobre el fetus. La banda diagonal ha d'anar lateralment per l'abdomen, entre els pits i recolzant-se en la clavícula», explica el responsable del departament de Desenvolupament de la Seguretat en el Vehicle de Seat, Javier Luzón. Un complement ideal és la banda pèlvica, que es col·loca sota el ventre, com a complement. Pot fer el viatge més còmode, però el seu ús no és obligatori.

La meitat de les possibles lesions fetals greus en cas d'accident poden arribar a evitar-se col·locant correctament el cinturó, segons els últims estudis. Sense aquest dispositiu, l'impacte directe amb el volant «podria ocasionar riscos greus, com el despreniment de la placenta o el trencament uterí», adverteix el doctor Emmanuel de Sostoa, responsable de Ginecologia del nou Centre d'Atenció i Rehabilitació Sanitària (CARS) de Seat, situat a Martorell i l'únic de les seves característiques a l'Estat espanyol.

Una altra indicació molt recomanable és situar el volant a uns 25 centímetres. Ampliar la distància entre el seient i el volant contribueix a evitar possibles lesions en cas d'accident, pel contacte directe amb la part inferior del cèrcol amb el ventre de la dona. Al seu torn, els experts assenyalen que és convenient deixar activat el coixí de seguretat, també el del copilot, en el cas que la dona embarassada viatgi de passatgera.

Conduir durant el primer trimestre de gestació no té res a veure amb fer-ho durant el segon o el tercer trimestre. Per això, és important regular la posició del seient a mesura que passin els mesos, per col·locar el respatller tan recte com sigui possible i asseure'ns correctament.

Sobretot en els últims mesos de gestació és important utilitzar roba còmoda, sabata plana i realitzar una conducció relaxada. També és convenient augmentar la distància de seguretat per evitar maniobres brusques i sobresalts.

En línies generals s'aconsella evitar desplaçaments llargs. La gana i les constants ganes d'anar al bany són comunes en la majoria d'embarassades, per la qual cosa és millor fer parades freqüents, que serveixin també per caminar i activar la circulació.

Finalment cal dir que no hi ha cap prohibició explícita a l'hora de conduir en el cas d'un embaràs saludable. En opinió del doctor Sostoa, es tracta de tenir «sentit comú» i deixar de conduir quan la dona ja no se senti còmoda.