Cinc actrius de gran nivell competiran diumenge que ve a la gala dels Premis Oscars 2016 per coronar-se com la millor intèrpret de l'any passat: Cate Blanchett, Brie Larson, Jennifer Lawrence, Charlotte Rampling i Saoirse Ronan.

La batalla d'aquesta edició promet ser aferrissada. Tant Blanchett com Ronan han brodat les seves actuació en les seves respectives pel·lícules, però és una altra l'actriu que parteix com a favorita en totes les travesses: la 'debutant' Brie Larson, protagonista de l'aclamada pel·lícula 'La habitación'.

A l'espera de conèixer el veredicte final, fem una ullada a la trajectòria de les cinc candidates i els mèrits que han fet per anar-se'n de la gala amb l'Oscar a millor actriu a la mà.

Cate Blanchett, per 'Carol'

L'actriu australiana ja ha guanyat l'Oscar en dues ocasions: el 2004 va alçar el premi a la millor actriu de repartiment per fer de Katherine Hepburn a 'El aviador' de Martin Scorsese; i el 2013, va fer el mateix després de donar vida a la Jasmine French de 'Blue Jasmine'.

Tres anys després, ha tornat a enlluernar la crítica amb 'Carol', en què interpreta una dona que, atrapada en un matrimoni infeliç, s'enamora del personatge de Rooney Mara (premiada a Cannes com a millor actriu per la seva actuació i nominada l'Oscar a la millor actriu de repartiment) al Nova York dels anys 50.

Brie Larson, per 'La habitación'

Brianne Sidonie Desaulniers és el veritable nom d'aquesta jove actriu de 26 anys. És la primera vegada que està nominada als Oscars, però això no lleva perquè sigui la que sona amb més força per emportar-se el premi.

Un rostre molt conegut a la televisió americana (ha participat en les sèries 'United states of Tara', 'Community', 'American Horror Story' i fins i tot va fer d'ella mateixa en un episodi de 'The Big Bang Theory'), el seu paper en 'La habitación' ha estat el que li ha portat el reconeixement a la gran pantalla. Per ara, ha guanyat el Globus d'Or, el BAFTA, el premi de la Crítica Cinematogràfica i el del Sindicat d'Actors.

Jennifer Lawrence, per 'Joy'

Sorprenent la meteòrica trajectòria d'aquesta actriu de 25 anys. Amb 16 primaveres, després d'acabar l'educació secundària i sense haver trepitjat abans cap escola d'interpretació, va decidir que havia de posar-se el vetlla i iniciar el seu camí per triomfar com a actriu. I vaja si ho ha aconseguit.

Amb el seu primer paper de pes, en la pel·lícula 'Winter's Bone', va obtenir la seva primera nominació a l'Oscar com a millor actriu protagonista en la cita de 2011, quan comptava amb només 21 anys. No va guanyar, però les "majors" van trucar a la seva porta per oferir-li participar en grans franquícies com 'X-Men ' i 'Els jocs de la fam'.

El 2013 va ser nominada per segona vegada i va guanyar l'Oscar a la millor actriu principal gràcies al paper de noia emocionalment inestable a 'El costat bo de les coses', film del peculiar David O. Russell. Des de llavors, Lawrence ha estat l'actriu fetitxe del cineasta, i aquest li ha ofert papers que li han possibilitat ser candidata a l'Oscar en dues ocasions: en 2014 com a millor actriu de repartiment per 'La gran estafa americana' i aquest any per 'Joy', paper amb el qual podria aconseguir la seva segona estatueta.

Charlotte Rampling, per '45 anys '

És la més veterana de les candidates en aquesta 88º edició dels Oscars, encara que la que menys paperetes té per endur-se el premi, com succeeix amb Cranston a la secció masculina. I igual que el protagonista de 'Breaking Bad', aconsegueix la seva primera nominació a una edat tardana: la britànica té 70 anys.

Rampling ha treballat a les ordres de prestigiosos directors com Woody Allen, Julio Médem, Lars Von Trier, Alan parker o François Ozon, entre molts altres. Coneguda sobretot en el cinema francès, el seu paper donant vida a Kate Mercer a '45 anys' és el que li ha proporcionat l'oportunitat d'estar nominada als Oscar per primer cop després d'una vida sencera dedicada a la interpretació. El seu paper en aquesta cinta ja va ser recompensat en la passada Berlinale, on va ser reconeguda com la millor actriu del festival.

Saorsie Ronan, 'Brooklyn'

Era la rival a batre per Blanchett fins que va aparèixer Larson. Si dèiem que la carrera de Lawrence havia estat meteòrica, la de Saoirse Ronan podríem qualificar almenys de precoç. I és que als 13 anys ja va ser nominada a l'Oscar a la millor actriu secundària per la seva actuació en 'Expiación'.

Corria llavors l'any 2007. En els anys següents va treballar en pel·lícules com 'The lovely bones' (Peter Jackson, 2009), 'Hanna' (Joe Wright, 2011) o 'El gran hotel Budapest' (Wes Anderson, 2014); i ara, als 24 anys, l'actriu d'origen irlandès torna a estar nominada, aquesta vegada com a millor actriu, per la seva encomiable tasca a 'Brooklyn'.