L’edat mitjana, que la convenció historiogràfica situa entre els segles V i XV, ha deixat una empremta profunda a la Catalunya Central. El Bages, per la seva situació geogràfica i les vicissituds de la fortuna, destaca pel patrimoni medieval que s’hi ha conservat.

La primera parada de la ruta pel passat que proposem als lectors comença a Manresa. Aquesta ciutat va convertir-se entre els segles XII i XV en una de les ciutats més importants del territori. Un dels vestigis que encara es conserva d’aquells anys és la basílica de la Seu, altrament coneguda com a col·legiata de Santa Maria, que fou dissenyada pel mestre Berenguer de Montagut. El Pont Vell del Cardener, d’origen romà, i el carrer del Balç, situat a tocar de la plaça Major, són altres elements patrimonials medievals que es poden visitar a Manresa.

Si el turista passa per Sant Fruitós de Bages, cal que faci una parada al monestir de Sant Benet, edificat a final del segle X i reconstruït 200 anys més tard després d’un atac sarraí.

Al nord de la comarca, la fortalesa medieval més important de Catalunya, el castell de Cardona, ens recorda el pes del passat en aquest racó del país.