No és d'estranyar que en un esdeveniment esportiu de la magnitud dels Jocs Olímpics sorgeixin fites que passaran a la posteritat per la seva al·lucinant execució o la seva tècnica. Durant més d'un segle, la competició més important del món ha deixat imatges històriques i inoblidables moments dignes de rememorar.

Moltes són les grans gestes amb les quals els atletes olímpics han sorprès el públic de tot el planeta; per això, recopilem les set gestes més grans de la història de les Olimpíades.

La derrota d'Hitler enfront de Jesse Owens a Berlín 1936

En ple apogeu nazi, Adolf Hitler havia preparat minuciosament els Jocs Olímpics de Berlín 1936 per demostrar a la resta del món la supremacia de la raça ària. Però per a desgràcia de Hitler, Jesse Owens, un atleta americà d'ascendència africana va aparèixer per tirar per terra els seus deliris de grandesa.

Jesse Owens es va endur quatre ors olímpics a Berlín davant la mirada del Führer (100 i 200 metres, salt de longitud i relleu 4×100 metres), derrotant els seus competidors alemanys, que no van poder ser més ràpids que Owens.

Abebe Bikila, com guanyar una marató sense sabatilles a Roma 1960

Qualsevol atleta capaç de llançar-se a córrer més 40 quilòmetres en la marató olímpica, és sens dubte, digne d'admiració. Però entre tots els herois que s'han atrevit a completar una cursa d'aquest tipus, hi ha un cas particular que destaca encara més que la resta.

Es tracta de Abebe Bikila, el corredor que durant les Olimpíades de Roma 1960 va obtenir l'or de la marató després de recórrer els 42.195 metres totalment descalç. Pel que se sap, a Bikila no li convencia cap dels calçats del seu proveïdor, per la qual cosa l'etíop va emprendre la marxa sense sabatilles.

A més de tal proesa, Abebe Bikila va ser el primer atleta de raça negra a guanyar una medalla d'or i marcar un record mundial en marató.

Mark Spitz, nedant cap a l'or a Munic 1972

El nedador Mark Spitz és un dels atletes olímpics més importants de la història. Va començar a entrenar quan tenia només dos anys, un esforç que li va servir per coronar-se com el millor nedador del món en els Jocs de Munic 1972.

Tenia sols 20 anys quan va aconseguir una proesa mai vista abans, acumular 7 medalles d'or en unes mateixes Olimpíades. No només va recollir set ors sinó que va aconseguir batre el rècord mundial en cadascuna de les set proves.

Dos anys més tard Mark Spitz deixava el món de l'esport professional, quan estava en el punt més alt de la seva carrera i després d'haver-ho guanyat tot.

Nadia Comaneci, la gimnasta 10 a Mont-real 1976

Durant les Olimpíades de Mont-real 1976, una nena de 14 anys va fer història al món de la gimnàstica quan va aconseguir per primera vegada en la història una puntuació de 10, o el que és el mateix, la màxima puntuació, en la rutina de les barres paral·leles asimètriques. Aquest fet va ser tan inesperat que el marcador de l'època va reflectir ´1.00´, ja que no estava preparat per mostrar una puntuació perfecta.

Nadia Comaneci va aconseguir en aquells jocs tres medalles d'or i una de bronze. Però les seves gestes no van acabar aquell any, sinó que va arribar a obtenir una puntuació de 10 fins a en sis ocasions més.

El fill del vent a Los Angeles 1984

Després de perdre's els Jocs de Moscou 1980 a causa del boicot nord-americà, Car Lewis tenia clar que no podia faltar a la seva següent cita olímpica a Los Angeles. L'atleta conegut com 'el fill del vent' va aconseguir quatre medalles d'or en les categories de 100 metres, 200 metres, salt de longitud i en relleu 4×100 metres en 1984.

Amb aquesta enorme gesta, Carl Lewis es va consolidar com un dels velocistes més llegendaris de la història dels Jocs Olímpics.

Michael Phelps, rei dels Jocs Olímpics a Beijing 2008

Ja hem parlat de Mark Spitz i les seves set medalles daurades, però hi ha un home que va aconseguir el 2008 superar aquesta proesa. Michael Phelps està considerat per molts com el millor nedador del món (no exempt de polèmica), però el que és indiscutible és que durant la seva participació en els Jocs de Pequín va aconseguir la increïble quantitat de vuit ors olímpics.

Igual que Spitz, Phelps va batre set records mundials, mostra indiscutible del seu talent per a la natació.

El nord-americà es va posicionar a la part alta del podi amb la medalla d'or en les següents proves; 100 i 200 metres papallona, 200 metres estilo lliure, 200 i 400 metres combinats, relleu 4×100 i 4×200 estil lliure, i relleu 4×100 combinat. Totes aquestes medalles, sumades a les 8 que va obtenir a Atenes, el converteixen en el millor esportista olímpic de tots els temps.

Usain 'el llampec' Bolt, a Beijing 2008

Un altre dels protagonistes indiscutibles dels Jocs del 2008 al costat de Phelps va ser el llegendari velocista Usain Bolt. El jamaicà va obtenir tres medalles d'or en els 100 metres, 200 metres i en el relleu 4x100.

Va destrossar pràcticament tot el que s'havia escrit sobre atletisme amb els seus tres estratosfèrics records olímpics i des de llavors, Bolt no s'ha deixat superar i segueix acumulant temps d'infart.