Des que el 1896 es va celebrar a Grècia la primera edició dels Jocs Olímpics de l'era moderna, són moltes les històries, anècdotes i curiositats que s'acumulen en la cita esportiva per excel·lència. A continuació et presentem algunes dades que potser desconeixies de les Olimpíades.

1.- La primera marató

Els inicis d'aquesta popular prova es remunten a l'any 490 a. de C. quan Atenes va batallar contra els invasors perses. Després de vèncer contra la invasió, Filípides va ser el soldat grec encarregat de portar la bona notícia a la ciutat, ja que els atenesos tenien ordres de cremar la ciutat i matar els nens en cas de derrota.

La distància que el guerrer va haver de recórrer des de Marató fins Atenes va ser aproximadament de 40 km, als quals se li sumaven la dificultat de l'entorn. Finalment, Filípides va poder arribar i lliurar el missatge, després del que va caure mort de fatiga.

En honor a aquest heroi, en les primeres Olimpíades modernes de 1896 es va disputar una carrera amb una distància molt similar a la del missatger grec.

2.- El japonès que es va treure la vida per honor

Kokichi Tsuburaya va participar en la prova de marató durant els Jocs de Tòquio 1964 i va aconseguir entrar a l'estadi olímpic en segon lloc, darrere de l'imbatible Bilika. La medalla de plata semblava segura per al japonès però en els últims metres va ser avançat pel britànic Heatley.

Després d'acabar amb el bronze, Tsuburaya va jurar rentar el seu honor en els propers Jocs de Mèxic, però una sèrie de lesions li van fer perdre forma abans de l'esdeveniment pel que la seva promesa de guanyar es va tornar impossible. Davant tal deshonor, Kokichi Tsuburaya va decidir suïcidar-se tallant-se el coll amb una navalla.

El corredor japonès Kokichi Tsuburaya

3.-Els primers països olímpics

Els primers Jocs Olímpics moderns es van realitzar l'any 1896 i va comptar amb la participació de només 14 països: Alemanya, Austràlia, Àustria, Bulgària, Dinamarca, Estats Units, França, Grècia, Hongria, Itàlia, Regne Unit, Suècia, Suïssa i Xile.

4.- Antics guardons olímpics

Els premis més coneguts dels Jocs Olímpics són sens dubte les medalles d'or, plata i bronzes, però això no sempre ha estat així. Durant els primers Jocs Moderns en 1896 l'atleta que quedava en primer lloc rebia una medalla de plata i una corona d'olivera, el segon rebia una medalla de bronze i el tercer tan sols el reconeixement.

5.- El secret rere la medalla d'or

Durant les primeres edicions de les Olimpíades, les medalles d'or estaven fetes integramente d'aquest preuat material, però això va canviar després dels Jocs de 1912.

Les medalles d'or actuals estan fetes de plata i porten un revestiment d'or pur d'uns sis grams. Com a curiositat, el preu d'una medalla de bronze és proper als 4 dòlars.

Les medalles que s'enduran els guanyadors de Rio 2016

6.- Qui van ser els atletes més joves i més vells?

L'atleta més jove va participar en els primers Jocs Moderns en 1896 i el seu nom era Dimitrios Loundras, que va obtenir el tercer lloc en gimnàstica. D'altra banda i una diferència de 62 anys està Oscar Swahn, un tirador suec que va aconseguir la plata en les Olimpíades de 1920.

7.- Els jocs més llargs de la història

L'edició de Londres 1908 va ser la més longeva fins avui. Va durar 187 dies, o el que és el mateix, més de mig any.

Una de les proves dels Jocs Olímpics de Londres del 1908.