Tal com va passar a Londres, ara fa quatre anys, el ciclista de muntanya ceretà Josep Antoni Hermida és l´encarregat d´evitar que la Catalunya Central no tingui cap participant en els Jocs Olímpics d´estiu. De la mateixa manera que va succeir aleshores, a més, no entra en competició fins a l´últim dia, hores abans de la cerimònia de cloenda, amb la qual cosa la majoria de dies no tindrem presència d´esportistes de casa nostra a Rio de Janeiro. Hermida ja ha dit, als 37 anys, que aquests són els seus últims Jocs i que, a més, es retira de la categoria elit per passar a les curses per etapes. Caldrà, per tant, buscar-li un relleu de cara a Tòquio 2020.

Però abans encara ha de fer un últim servei. En les seves últimes temporades no ha obtingut els mateixos resultats que el van dur a ser campió mundial i europeu i a guanyar una plata olímpica, a Atenes 2004. De fet, tampoc no sembla en la mateixa forma del 2012, quan va dur a terme una remuntada fenomenal que va estar a punt de dur-lo al bronze. Hermida ha estat escollit pels responsables federatius en una tria controvertida, juntament amb Carlos Coloma i David Valero, i que va deixar fora, entre d´altres, el murcià Sergio Mantecón, el millor classificat del combinat espanyol en el Mundial. L´historial i, sobretot, el fet de no haver fallat mai a la cita olímpica van salvar Hermida, al qual, tot i que no sortir dels favorits, caldrà tenir en compte en tot moment per a un cant del cigne que seria gloriós.

De resquitllada

També hi haurà una sèrie d´esportistes que no són de casa nostra però que hi tenen una certa relació. En bàsquet, el menorquí Sergi Llull és sorgit del planter del Bàsquet Manresa, malgrat que ja fa anys que va marxar a triomfar al Reial Madrid. El base blanc ja va ser plata a Londres i intentarà repetir podi a la cita brasilera. També hi seran l´argentí Andrés Nocioni i el lituà Marius Grigonis, que ahir mateix va deixar de ser, de manera oficial, jugador de l´ICL. També va endur-se premi la basca Maialen Chourraut en piragüisme d´aigües braves, en la categoria K1. La palista de l´Atlètic Sant Sebastià s´entrena durant una bona part de la temporada al Canal Olímpic de la Seu d´Urgell al costat de competidores locals, com qui segur que serà la seva successora, Marta Martínez, i Núria Vilarrubla, la qual espera la seva oportunitat quan la seva modalitat, C1, sigui olímpica a Tòquio. Finalment, l´atleta banyolina de 800 metres Esther Guerrero, entrenada pel manresà Joan Lleonart, provarà, com a mínim, de superar una ronda en una de les modalitats més exigents, la de la doble volta a la pista.

A la piscina

Fora dels focus sí que hi haurà presència manresana. El doctor Albert Estiarte, metge de la selecció de waterpolo, aconseguirà que la seva família sigui a uns Jocs per onzena vegada consecutiva, des que la seva germana va competir a Mont-real 76. Al seu costat, dos fisioterapeutes, el santjoanenc, César Olmedo, amb l´equip masculí, i el manresà Òscar Muncunill, en el femení, seran importants per mantenir en forma dues formacions que, sobretot en el cas de les noies, poden tenir grans aspiracions.