La parella formada per Pau Gasol i Nikola Mirotic, que han sumat 45 punts i 49 de valoració entre tots dos, no ha estat suficient en el debut d'Espanya en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, ja que la selecció espanyola ha caigut davant Croàcia per 72-70.

Ha estat un partit estrany, que Espanya ha semblat dominar amb certa facilitat durant els 27 primers minuts però que s'ha complicat al final per errors sorprenents i inesperats en el tram final de la trobada. No obstant això, no és amb Sergio Scariolo com millor comença els tornejos Espanya, que, en canvi si té bons resultats finals.

Croàcia, per la seva banda, ha confirmat les bones sensacions emeses en el Preolímpic de Torí, quan va deixar sense viatjar a Rio la selecció de Grècia i la local Itàlia.

Els de Alexandar Petrovic han viscut del seu trio màgic, l'anotació impenitent de Bojan Bogdanovic (23), la resposta de l'ex-Unicaja Krunoslav Simon als moments decisius i les aparicions de Dario Saric, qui, encara que no ha fet un gran partit, ha posat el tap final que ha impedit la cistella de Gasol que enviava el partit a la pròrroga.

Quatre punts seguits de Bilan van avançar de sortida Croàcia davant diversos errors en els triples dels de Scariolo, que va solucionar ràpid l'entrada en joc de Mirotic i Gasol, que van liderar amb 10 punts entre tots dos un 0-13 va posar a Espanya en el camí que pretenia. En aquesta dinàmica de gran partit dels seus dos pivot titulars es va arribar al final del primer quart 13-21.

Un parell de cistelles croates en l'arrencada del segon quart van escurçar distàncies per als balcànics, que aprofitaven el pas per la banqueta per descansar de la parella interior espanyola. Interior gairebé és un dir perquè la polivalència de tots dos és enorme, com demostra que al descans eren els millors llançadors de tres punts, 4/7 en aquest apartat entre tots dos per 6-16 de tots els de Scariolo.

Van obrir bretxa de nou Pau i Niko després de l'acostament d'un rival en el qual començava a entrar en calor l'ala dels Nets Voguen Bogdanovic (12 punts al descans) i Espanya es va escapar fins 26-38, després de canastra de Gasol, que augurava una segona meitat més plàcida que la que va haver d'escometre la selecció, ja que sis punts seguits dels croats, els tres últims sobre la botzina de Hezonja, van deixar viu el marcador de cara als 20 minuts restants (32-38).

Un impressionant triple de Llull va obrir un tercer quart en el qual l'equip espanyol semblava gaudir per moments -una esmaixada de Gasol, una passada de Rodríguez, una altra esmaixadade Mirotic- per aconseguir un màxim avantatge de 14 punts a 12:45 amb un tir de Claver.

Però de nou Croàcia es va enganxar al partit i amb un 0-9 en dos minuts (45-50) va tornar a deixar-lo viu, en aquesta ocasió per a l'últim quart. Encara que un triple gairebé sobre la botzina de Mirotic va refredar els ànims que els arribaven als balcànics des de la graderia (47-54).

A la tornada, la defensa croata va seguir amb la seva labor aconseguint aturar Espanya i trobar punts que li van valer per remuntar el partit amb un mat de Babic enmig de la festa de la graderia, dividida en els seus ànims (57-56, a 6:13). Al Chacho no li van entrar dos tirs i es complicaven les coses per a una Espanya que havia amenaçat amb trencar el xoc fins a en dues ocasions.

Gasol va empatar el partit, però Bogdanoic estava disposat a donar ales al seu equip amb set punts que els van mantenir per davant en un intercanvi de canastres (64-63, a 3:46).

Espanya va agafar aire amb un 64-67, però dues distraccions en defensa van permetre dues canastres fàcils a Croàcia, que es va avançar 69-67 i va entrar per davant en un últim minut en el qual Espanya va semblar desarborada davant una ensopegada no impossible però si inesperat.

Simon encadenava el seu quart punt seguit per posar el 71-67 a 17 segons del final que semblava definitiu, però un triple de Mirotic va ressuscitar per segons a Espanya, que no va poder empatar després d'un tir lliure anotat per Saric perquè el nou ala-pivot dels Sixers taponó un últim ganxo de Gasol que buscava la pròrroga.