La selecció espanyola masculina de bàsquet ha sumat la seva primera victòria en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro després de viure un altre calvari enfront de Nigèria (87-96), un rival que es presentava assequible i que ha obligat a la subcampiona olímpica a un altre exercici de supervivència, almenys saldat aquesta vegada de forma positiva després de les ensopegades davant Croàcia i Brasil.

La tercera jornada es presentava idònia perquè Espanya recuperés la confiança després d'encaixar dues derrotes agòniques en el torneig olímpic, per dos punts davant els croats i per un punt enfront dels amfitrions, però el campió d'Àfrica, que ja havia plantat cara a Lituània (89-80), va oferir resistència fins al final. Pau Gasol (16 punts), Ricky Rubio (15) i Rudy Fernández (13) van ser els líders en atac d'un duel molt més exigent del planejat.

Un partit que va ser estrany des d'abans de l'inici, amb la detonació d'una bosa sospitosa en el ArenaCarioca, i que ja mai va transcórrer d'acord a la lògica, més enllà d'un bon inici dels pupils de Sergio Scariolo (11-27) que presumia una nit còmoda. Un altre miratge en aquest torneig d'escasses certeses.

Sense el blaugrana Shane Lawal per una greu lesió de genoll, amb el seu màxim anotador Ike Diogu poc encertat i, sobretot, amb una sensible manca de talent en comparació d'Espanya, l'equip nigerià va desquiciar al seu rival, iniciant una rebel·lió que va adquirir tints escabrosos amb els 30 punts que van anotar els africans en el segon quart.

Chamberlain Oguchi (24 punts) va veure el cèrcol com una piscina i va anotar set triples per a deliri de l'afició brasilera, que cridava "Nigèria, Nigèria!" cada vegada que un espanyol perdia els nervis.

Els africans van arribar al descans tan sols dos punts per sota i somiant amb la sorpresa (41-43)

Espanya va sortir al tercer quart decidida a liquidar la 'broma' i es va apuntar un parcial d'1-11 (48-61) que semblava encarrilar la victòria.

Amb tot, els nigerians seguien inspirats i trobaven a uns rivals cada vegada més nerviosos, practicant un joc caòtic i erràtic que els va deixar cinc minuts sense anotar. El càstig va ser sever: un parcial de 15-0 per al combinat africà, que va aconseguir posar-se per davant just abans de l'últim quart (66-65).

Faltant tres minuts per al final, l'últim triple de Oguchi mantenia el duel obert (82-83).

Quan la soga començava a asfixiar de debò, Espanya va estrènyer les dents en defensa i va aconseguir sufocar la rebel·lió a força de tirs lliures, tot i que la calma definitiva no va arribar fins a una treballada cistella de Gasol mancant mig minut (85-92). Celebrava Rudy un robatori com si haguessin guanyat una medalla, conscient del calvari que per fi començava a amainar.

Els africans per fi van baixar els seus poderosos braços i Espanya va poder explicar el seu primer triomf a Rio, que no obstant això no dissipa els dubtes de cara als dos temibles compromisos que decidiran el seu futur olímpic: