Pau Gasol va aclaparar aquest dissabte Lituània amb una excelsa actuació i Espanya, que va atropellar també en el col·lectiu al combinat bàltic (109-59), es jugarà les opcions de ser als quarts de final del torneig olímpic el dilluns en l'última jornada de la primera fase.

Espanya necessitava guanyar i els nervis i la tensió per la qual havien passat els de Sergio Scariolo en les derrotes enfront de Croàcia i Brasil no donaven gran confiança a un grup que, en tot cas, s'ha mostrat mereixedor d'ella en els tres lustres que porta a la part alta del bàsquet internacional.

I va acabar aviat amb el dubte, ja que per al final de la primera cambra tenia el partit més que encarrilat (26-11) i en el descans, abans del com no van aparèixer les temudes 'desconnexions' -així les va definir Scariolo- que li han complicat la vida en Riu, la derrota era més que improbable (48-29).

Però els temors es van dissipar del tot en l'arrencada de la segona meitat, amb tres triples seguits de Gasol que van deixar el partit vist per a sentència (57-31) i la classificació d'Espanya per a les cambres en el xoc del dilluns enfront d'Argentina.

Bona resposta de Gasol i dels seus companys a les crítiques del llegendari Rimes Kurtinaitis, que havia tingut paraules negatives sobre Espanya, i Gasol especialment, durant la preparació olímpica.

El capità, Juan Carlos Navarro, havia avisat divendres que tindria en compte les paraules de l'ara tècnic lituà, que va dir que l'estat de Gasol era vergonyós a l'inici de la preparació i que Espanya no es renova.

A partir d'aquí, més i més diferència en el marcador, ja amb Lituània totalment superada.

A més de Gasol, que va fer 23 punts i va sumar 24 de valoració en 23 minuts de joc, es van deslligar avui en la ÑBA gairebé tots els seus jugadors. Amb especial esment per a Felipe Reyes amb el partit viu (11, 9 rebots, 5 ofensius i 16) i el quartet que va acompanyar al dels Sant Antonio Spurs en el cinc inicial, Ricky, Llull, Rudy i Mirotic (51 punts entre tots ells).

Espanya va començar bé, malgrat desaprofitar les seves dues primeres possessions, però, atents i intensos, els de Scariolo se'n van anar nar per vuit punts en quatre minuts (12-4), la qual cosa va obligar a Kazlauskas a demanar un primer temps mort.

El 26-11 que assenyalava el marcador al final del primer quart era tranquil·litzador per a la selecció espanyola, que, no obstant això, encara havia de demostrar que no anava a caure en aquestes perilloses desconnexions que li van ser devastadores en les derrotes davant Croàcia i Brasil.

Però ni el exUnicaja i ara en els Knicks Kuzminskas ni el poc habitual Kariniauskas estaven per la labor d'apuntar-se a la festa espanyola i van tractar de frenar un devessall que va seguir caient sobre el seu cèrcol amb Gasol com a principal protagonista (14 punts i 24 de valoració en la primera meitat de partit), ben ajudat per Reyes en ambdues zones (7 rebots, 4 ofensius) i per Mirotic, Llull i Rubio en el mig camp d'atac.

També en defensa i en el rebot (22-14) es mostrava superior una Espanya clarament millorada, que, no obstant això, encara ha de confirmar-se per justificar la seva condició de gran aspirant al podi que va aterrar en Riu dues setmanes abans.

El retorn de vestuaris va ser un festival de Gasol, qui, amb tres triples seguits per un 5/5 fins al moment, va obrir el forat en l'electrònic fins als 26 punts (57-31) i aconseguia 23 punts i 34 de valoració per al minut 23.

La màxima distància en el marcador va ser de 50 punts, el 106-56 i el 109-59 del resultat definitiu (109-59), i la resposta dels menys habituals, també amb menys pressió, millor que dies anteriors.