na de les proves més esperades dels Jocs Olímpics de Rio no va decebre la passada matinada. El jamaicà Usain Bolt es va convertir en el primer atleta de la història que conquesta tres títols olímpics consecutius en els 100 llisos, després d'imposar-se amb un registre de 9.81. Cap dels seus rivals va ser capaç de fer-li ombra, malgrat que fa només un mes havia tingut problemes físics. El nord-americà Justin Gatlin va tornar a penjar-se la medalla de plata, amb 9.89, i el canadenc Andre de Grasse va completar el podi, amb 9.91.

En un estadi Olímpic per primera vegada ple després de tres dies de competició (56.000 espectadors) en el seu honor, Bolt es va guanyar el públic brasiler, que l'ha aixoplugat com a ídol propi i va corejar el seu nom les tres vegades que va comparèixer a la pista, mentre que va escridassar amb força Gatlin cada vegada que va sortir a la pantalla.

Amb onze títols mundials a l'esquena, Bolt eleva a set la seva col·lecció de medalles olímpiques i aconsegueix el primer dels tres objectius que s'ha proposat per als Jocs de Rio. Ara li queden els 200 llisos i el relleu 4x100 per rematar el seu triple triplet olímpic. Una hora i mitja abans de la final, Bolt ja havia sembrat el pànic entre els seus adversaris, als quals va infligir una primera derrota psicològica. Va guanyar la segona semifinal amb una marca de 9.86 -el seu millor registre de l'any- malgrat ser el més lent en la sortida i baixar els braços en els últims metres al comprovar que ningú pressionava per darrere. El francès Jimmy Vicaut va dominar la primera semifinal amb 9.95 i el nord-americà Justin Gatlin, escridassat per un públic que no li perdona el seu passat (quatre anys suspès per dopatge) es va imposar en la tercera, amb 9.94.

Com sempre que s'aproximava un gran campionat, també en vigílies d'aquests Jocs es va obrir un debat sobre l'estat de forma d'Usain Bolt, amb opinions dividides entre els que apostaven per un nou triplet i els que auguraven que l'hora de la derrota s'acosta inexorablement també per a ell, a mesura que compleix anys i el seu cos acumula xacres.

El 22 de juliol passat, en gua-nyar els 200 llisos de la reunió de Londres amb un crono de 19.89, Bolt va dissipar molts dubtes. Havia hagut de renunciar als campionats jamaicans a causa d'una lesió en una cuixa, però la marca londinenca confirmava la seva recuperació. L'enèsima visita al metge alemany Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, al qual recorre sempre abans dels grans campionats, li va tornar la confiança per atacar amb garanties el tercer triplet olímpic, l'últim que intenta, ja que ha dit que aquests seran els seus últims Jocs Olímpics.

Bolt va arribar a Rio en el quart lloc del rànquing mundial de 100 llisos amb 9.88, a vuit centèsimes del seu etern rival, Justin Gatlin, que va ser campió olímpic ja fa dotze anys a Atenes, escenari d'una amarga experiència per a un Bolt adolescent (17 anys) que va ser eliminat en la primera ronda dels 200. Cap dels dos coneixia la derrota aquest any. Gatlin, cinc anys més gran que el jamaicà, portava set victòries aquesta temporada però, com l'any passat als Mundials, ha estat superant en el pitjor moment.