Els espanyols Saúl Craviotto i Cristian Toro han guanyat aquest dijous la medalla d'or en la prova de K2 sobre 200 metres de piragüisme esprint dels Jocs Olímpics de Rio 2016.

La parella espanyola va creuar la línia de meta de la llacuna Rodrigo de Freitas amb un temps de 32,075, amb un avantatge de 0,293 segons per davant dels britànics, els segons col·locats.

Craviotto i Toro van obtenir la classificació aquest dimecres de forma directa, sense necessitat de passar per les semifinals, per haver guanyat la seva sèrie.

Aquesta és la tercera medalla per al piragüisme espanyol a Rio de Janeiro, després de l'or que va aconseguir Maialen Chourraut en aigües braves i l'or de Marcus Cooper Walz en K1 1.000 metres.

El piragüisme espanyol va perdre aquest dijous per mil·lèsimes de segon l'altra opció de medalla, ja que Sete Benavides va acabar quart en C1 200 metres.

Per Craviotto, de 31 anys, aquesta és la seva tercera medalla olímpica, després de la plata que va guanyar a Londres 2012 en categoria K1 200 i l'or que es va adjudicar a Pequín 2008 al costat de Carlos Pérez Rial en K2 500.

Craviotto-Toro, experiència i joventut per al nou vaixell guanyador

Saül Craviotto i Cristian Toro van unir l'experiència i la joventut, però sobretot el poder, per convertir el K2 200 metres en el nou bot guanyador del piragüisme espanyol.

Una mica més de set anys separen al català afincat a asturias i al jove gallec nascut a Isla Margarita (Veneçuela). Craviotto té 31 anys i Toro, 24.

Després de guanyar l'or amb Carlos Pérez Rial en la prova de K2 500 metres dels Jocs de Pequín, el lleidatà va saber també triomfar en solitari i entre altres èxits internacionals del màxim nivell es va penjar la plata a Londres 2012 en K1 200 metres. Després, en el propi Picadilly Circus, va demanar matrimoni a la seva nòvia Celia i ja és pare.

Policia de professió, el novembre del passat any, deu mesos després de néixer la seva filla, va començar a unir les seves forces i a preparar costat de Toro un vaixell que primer aconseguís el bitllet olímpic i després que fos guanyador. I en aquests set mesos, l'expert i el jove, competitiu com pocs, ho han aconseguit.

Els pupils en Trasona de Miguel García van certificar la seva presència a Rio en guanyar a Duisburg (Alemanya) i posteriorment van aconseguir l'or a la Copa del Món, en ambdós casos amb un avantatge important.

A la Lagoa Rodrigo de Freitas, després de passar directament a la final al guanyar amb autoritat la seva sèrie, es van imposar amb una diferència notable de 0.293 sobre el pot britànic en una nova demostració del potencial d'aquest duo.

Toro, conegut també pel seu pas per un programa televisiu de relacions entre joves fa uns anys, resident a Avilés i Lugo d'adopció, ha ajudat a mantenir en el primer nivell Craviotto, que viu a Gijón i que va ser alliberat per la policia per preparar aquests Jocs.

Craviotto no ha tingut problemes per complementar la preparació per al K1 i K2, i l'afany de progressar de Toro li ha donat aquesta espurna. En sentit contrari, Toro ha rebut del seu company les imprescindibles dosis de maduresa dins i fora de l'aigua.

Dins de l'aigua, en una distància tan curta com aquesta, va ser imprescindible millorar la sortida, en la qual era més fort Toro, i que aquest progressés també per al tram final, en què Craviotto es desenvolupava millor.

A més, el jove Toro va haver d'adaptar al ritme de palades del lleidatà, que té menys freqüència que la resta de rivals per les seves 1,92 metres. Al final, han aconseguit la conjunció absoluta per crear un còctel que els eleva a l'olimp daurat.

Per Craviotto aquest èxit és un punt i seguit. Aquest divendres mateix té de nou el repte del K1 200, prova en la qual intentarà almenys repetir podi. Disputarà les sèries, en la segona mànega, i la semifinal. Si supera les dues garbells lluitarà per un altre podi dissabte.