L

'Audiència Nacional investiga l'aplicació de l'anomenada "pena de telediario" als detinguts de l'operació Pretòria. És a dir: la seva exhibició, emmanillats, durant el trasllat als jutjats o a la presó preventiva, i l'extensa divulgació d'aquesta imatge als noticiaris. Se n'havien queixat la consellera de Justícia, Montserrat Tura, i la presidenta del TSJC, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. També l'Oriol Pujol, però aquest només pels casos de Prenafeta i Alavedra, que són dels seus, entranyablement.

Immediatament s'ha explicat que els guàrdies civils encarregats de l'operació eren novells i es van oblidar de posar les mampares d'ocultació quan els detinguts recollien les bosses d'escombraries en què havien viatjat, amuntegades, les seves pertinences. Fa unes setmanes es va atribuir a un error en la cadena d'ordres l'exhibició pública, encara més llarga i aparent (van caminar emmanillats tot un tram de carrer) dels detinguts pel cas Palma Arena, que esquitxa el PP de Mallorca. En aquella ocasió la direcció estatal dels populars es va queixar enèrgicament contra el ministre Rubalcaba.

Està molt bé que hi hagi qui es preocupi dels polítics detinguts que són condemnats sense judici a la pena d'escarni i que la seva imatge aparegui per sempre més al YouTube amb les manilles de la vergonya. Es tracta, certament, d'un càstig que els és aplicat pels cossos de seguretat de l'Estat, i la llei diu que ningú no pot ser castigat per l'Estat si no és en compliment d'una resolució o d'una sentència judicial ferma; mentrestant, tothom és legalment, jurídicament i cívicament innocent, fins i tot si l'acusen dels crims més abjectes.

Però aquesta mateixa condició d'innocència la compleixen tots els altres detinguts per tota altra mena de delictes, que tots els dies hàbils de l'any són passejats davant l'opinió pública, per la via interposada de les càmeres, amb les manilles ben visibles, un guàrdia a cada banda i, com a molt, amb un jersei tapant-los penosament la cara. De vegades, aquests detinguts, constitucionalment innocents mentre no es demostri el contrari, són castigats a patir una mena de paseíllo entre ciutadans enfurismats que els insulten, els escupen i els intenten agredir a l'entrada o la sortida del jutjat.

Però d'aquests abusos no se'n queixa la consellera Tura, ni la presidenta del TSJC, ni l'Oriol Pujol ni la direcció estatal del PP. Es veu que hi ha detinguts més honorables que altres. No havíem quedat que tots som iguals davant la llei?