F

a sis anys que sóc regidor de l'Ajuntament de Manresa (un com a president del Grup Municipal de Convergència i Unió). Temps suficient per analitzar el tarannà polític de l'Ajuntament, d'una banda, i per veure el declivi i la manca d'autoestima dels ciutadans de Manresa. Anem a pams.

Autoestima. És ben evident que després de tres dècades de democràcia la societat viu una crisi galopant que va de dalt a baix (del món global al més local). Com explica el president Pujol, la manca de l'IVA (Idees, Valors i Actituds) en la societat catalana ens està abocant cap a l'abisme més absolut, sense aquells objectius que tot poble s'ha d'anar marcant, sense aquella clara voluntat de construir un país que havia quedat desfet després d'una guerra civil i 40 anys de dictadura. Ens calia construir, marcar noves fites, aixecar el país de forma sòlida i constant. A aquesta crisi del sistema (on falla la família com a base del sistema de valors, però també l'educació), s'hi ha sumat una situació econòmica molt preocupant (la suma de la crisi econòmica global i l'excessiva dependència de sectors com la construcció) que posa un esglaó més a la desorientació de les persones. Sense l'IVA, sense seguretat econòmica, sense rumb ni autoestima, la societat va perduda.

A Manresa carreguem a la motxilla aquesta crisi de valors (IVA) més la crisi econòmica, però a més hi ha un sentiment que s'ha estès a tota la població: una crisi d'autoestima manresana. Manresa ha perdut capacitat d'iniciativa, voluntat de treball en equip, ha perdut pes econòmic, i fins i tot té una crisi d'identitat. Tot plegat, una espiral molt perillosa i de la qual ens convé sortir.

Tarannà polític de l'Ajuntament. Sortir d'aquest pou és responsabilitat de tots. Però si l'Ajuntament no assumeix el rol que li correspon, el d'assumir la iniciativa, el d'estar al costat de les iniciatives público-privades, el de posar les coses fàcils a les persones que volen emprendre iniciatives empresarials, el ser transparents en les seves accions, que marca uns objectius clars de ciutat i que sap explicar-los... Avui el tarannà de l'alcalde Camprubí i el seu govern no em demostra cap de les actituds que es necessiten per generar un clima positiu de confiança que avui es fa urgent. Avui l'alcalde no té autoritat ni dins ni fora de l'Ajuntament. Avui l'alcalde no genera un clima de confiança entre el comerç, l'empresariat, les associacions. Avui la majoria de regidors del govern tripartit van a la seva, sense ordre, sense els objectius clars, sense una cohesió interna. Amb aquest clima difícilment l'Ajuntament pot fer allò que hauria de fer. La poca vista de l'alcalde en el tema universitari, la manca d'assumpció de responsabilitats en l'obra de la Reforma (cap als tres anys de demora i amb un sobrecost de diversos milions d'euros), l'ocultació d'informació sobre qüestions importants referents a la Fàbrica Nova, o haver perdut el nord en les polítiques impositives (plantejant ara fa dos anys una revisió cadastral contra la voluntat de tothom i ara demanant a crits que Hisenda ho rebaixi) són alguns dels exemples que evidencien aquesta falta d'actitud i fermesa de l'alcalde i el seu govern a l'hora d'afrontar les situacions. Malauradament avui l'Ajuntament de Manresa no transmet ni confiança ni credibilitat per les moltes mancances dels seus dirigents polítics. Per això, des del respecte institucional als seus dirigents, els diem que prou, que canviïn el tarannà urgentment perquè la ciutat demana a crits que l'Ajuntament estigui a l'alçada de les circumstàncies. I si no, ja saben què fer.