T

ots els governs inclòs el nostre tenen la tasca, per una banda, de defensar els sistemes de benestar i, de l'altra, construir les aliances necessàries per anar cap a un model avançat d'Estat Social en el qual cada dret estigui garantit per un servei o poder públic. L'educació, la cura de la infància, la sanitat, la tercera edat, el subministrament d'aigua potable i el sistema de desguàs, l'energia, el transport públic, correus, l'esport i la cultura no són mercaderies sinó serveis públics que depenen de la responsabilitat estatal. Per això no se'ls pot sotmetre al principi de la competitivitat del cost més baix i el màxim benefici.

Els serveis públics permeten la satisfacció de les necessitats de la ciutadania en condicions de accés universal, no discriminatori i amb cost assequible. Les polítiques socials que es duguin a terme han de ser transversals, participatives i redistributives. Per això es necessiten uns serveis 100% públics i s'ha de dir "no" a la privatització que fa dels drets socials un negoci i no un dret.

S'ha de defensar el caràcter universal dels serveis públics enfront de la selecció per renda. Cap poble no es pot permetre la pèrdua i privatitzacions de serveis públics i de béns comuns sinó el que s'hauria de fer és la "remunicipalització" i reconversió en propietat pública de tots els serveis bàsics per a la ciutadania que van ser injustament privatitzats. Cal canviar i defensar l'existència de fortes empreses públiques en els sectors estratègics de l'economia i més inversió en educació, sanitat, transport públic, esport, cultura, etc. Un servei públic que és en el punt de mira i que ens perilla és la sanitat.

S'entén la sanitat com una categoria que va més enllà de l'absència de malaltia i es considera "un estat complet de benestar físic, mental i social". Ens pronunciem en defensa del Sistema Nacional de Salut en tot el seu caràcter conquerit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d'equitat garantida. Considerem que el seu objectiu irrenunciable és el de donar la cobertura i serveis per garantir el dret constitucional de la ciutadania a la protecció de la salut, sense discriminació de cap tipus. I no només en la vessant reparadora o curativa sinó també en les accions de prevenció i promoció de salut. Entenem que la salut és un dret i no una mercaderia. Per això defensem la universalització de la sanitat com a prestació no contributiva i dret subjectiu.

S'ha de garantir que els serveis socials públics siguin la referència per al desenvolupament de la protecció social, que no s'ha de veure interferida per una privatització de serveis destructiva per a la cobertura universal de les necessitats socials.

Instem a transformar els serveis socials actualment existents, perquè no siguin un mecanisme funcional al sistema neoliberal, que afavoreix l'existència d'un exèrcit de reserva d'exclosos socials. És més urgent i necessària que mai la reivindicació d'uns serveis socials participatius i ben gestionats des del públic. Els serveis socials han de lluitar contra la pobresa i la desigualtat en quatre espais: soci laboral, soci sanitari, soci educatiu i soci cultural, i des d'una perspectiva preventiva i de gènere. Cal que defensem uns serveis socials 100% públics que redundin en benefici dels usuaris, però també en el dels professionals, com a treballadors públics amb drets i garanties i no com a treballadors precaris de subcontractades privades. És necessari, i de forma definitiva, d'una banda, defensar els sistemes de benestar i, de l'altra, construir les aliances necessàries per anar cap a un model avançat d'Estat social en el qual cada dret estigui garantit per un servei o poder públic, com a ofensiva a la proposta neoliberal d'aprimar l'Estat.