L

a Fundació Universitària del Bages i la Fundació Universitària Balmes van signar, dijous passat, un acord per a la creació d'una estructura universitària federada. El secretari general d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, va presidir l'acte i, amb la seva presència, feia evident el suport de la Generalitat a aquest procés d'acostament entre les dues institucions universitàries i la seva voluntat de sumar.

És evident que Manresa i Vic han viscut des de sempre d'esquena, ignorant-se o competint, sense gosar mai explorar tot allò que les fa semblants (totes dues tenen i reivindiquen una forta personalitat diferenciada de la metropolitana), properes (des de la construcció de l'eix Transversal, molt més encara) i complementàries (les seves diferències són un plus de diversitat més que no pas esculls per a l'entesa). Ho he pogut comprovar durant les converses amb els responsables de la Fundació Universitària Balmes i la Universitat de Vic, durant el darrer any. Ha estat una negociació exemplar, basada en el respecte institucional i enfocada a cercar fórmules de consens per fer possible la millora de les propostes universitàries de totes dues ciutats; una negociació que ens ha permès compartir un mateix sentiment de transcendència sobre el pas que fem conjuntament, no solament per al món universitari sinó també per al polític i el social. De fet, crec que serà la primera vegada que les dues ciutats signen un acord de cooperació d'aquesta importància.

Tot just hem encetat el camí que ha de ser llarg i profitós. Tenim voluntat de cercar vies de col·laboració que, sense perdre res del que cadascú ha aconseguit ni desdibuixar personalitats, ens permetin créixer, fer més i fer-ho millor. En oferta docent tant de grau com de postgrau; en recerca i transferència de coneixement; en qualitat de l'oferta formativa; en serveis a l'alumnat i al professorat; en capacitat d'internacionalització de les nostres estructures i dels nostres estudis. Ens hem assegut a parlar des del convenciment, sense urgències ni pressions de cap tipus: ni econòmiques, ni polítiques, ni socials. Explorem les possibilitats d'aquest acord des de la responsabilitat, no pas de l'obligatorietat o la necessitat. Volem que sigui una decisió estratègica de futur: pensant en la universitat, en els seus alumnes i professors; però també en Manresa i en Vic i en la necessitat que tenen totes dues ciutats de disposar de projectes de recorregut, arrelats al territori, complementaris i sostenibles econòmicament i socialment.

L'acord signat pels dos alcaldes estableix el marc per a la negociació i fixa els límits dins dels quals uns i altres ens sentim còmodes. En destacaria, sobretot, el respecte a l'autonomia de les dues institucions. És així que cada una mantindrà intacta la titularitat del seu patrimoni i la capacitat per gestionar-lo; la capacitat de gestió econòmica i de recursos humans; l'estructura de personal i de professorat; i les estratègies de comunicació vinculades a la marca i la imatge corporatives. En paral·lel, es concentraran els esforços a fomentar una relació de cooperació, on tothom guanyi, sense que hi pugui haver cap substitució d'una entitat per l'altra.

Aquesta relació d'igualtat entre les dues fundacions es fa evident en la creació d'una comissió paritària que és la que ha de desenvolupar, a partir d'aquest acord, el contracte federatiu, al llarg dels propers mesos. Ens esperen, doncs, dies intensos per traduir totes les possibilitats en concrecions que, realment, aportin valor afegit al que ja estem fent ara uns i altres. Serà el moment de posar les bases organitzatives d'aquesta nova estructura federada, de disseny de la programació acadèmica, de pensar els serveis que volem compartir, d'establir el règim econòmic.

Em sento satisfet d'haver contribuït, amb moltes altres persones, a fer possible l'acord que s'acaba de signar. Estic convençut que és una oportunitat única per trencar la dinàmica absurda que ha separat des de sempre Manresa i Vic. Però, sobretot, em sento privilegiat de poder continuar treballant, des de la meva responsabilitat, per reforçar el projecte universitari de Manresa, que és, al capdavall, el sentit de la institució que dirigeixo.

Amb la signatura d'aquest acord, la Fundació Universitària del Bages fa un pas endavant que, n'estic convençut, serà bo per a la universitat a Manresa i a Vic i, al mateix temps, molt positiu per a les dues ciutats.