C

om que sembla prou evident que ens costa trobar activitat econòmica i progrés arran de la superfície, alguns forasters es mostren disposats a trobar-ne fent forats a la terra de forma persistent. Passada l'època d'extreure carbó a l'alt Berguedà i en plena expansió a Súria de les mines de potassa i sal, ens van arribant altres propostes per trobar minerals o hidrocarburs a les entranyes de la Catalunya Central. Tenim el fracking o fractació, que és una tècnica per extreure gas que des de fa mesos ha generat un ampli rebuig a tot arreu on se sap -o es pensa- que hi pot haver exploracions.

I ara toca a la vila de Calaf. Una empresa anomenada Berkeley Resources sembla que hi ha anunciat prospeccions d'urani. Tot el que pot passar a continuació és ben previsible. De moment, no ha quedat gaire clar si és un fet o només un rumor. Davant de la difusió d'una notícia d'aquesta mena i en molts casos sense cap confirmació formal, acostuma a començar el moviment d'oposició. Però fins avui, i segons la crònica d'Abel Gallardo després de parlar amb alguns calafins, ens arriba un missatge diàfan des d'aquell indret de l'Anoia. Aquesta vegada, en lloc de muntar una nova versió del seu famós mercat, s'ho han agafat amb indiferència. Tips que es parli de l'urani de tant en tant, en lloc d'alarmar-se, fer un ple extraordinari per rebutjar-lo, muntar manifestacions en contra i tallar l'eix Transversal, han transmès al cronista un "tant se me'n fot" i el fet no ha passat de les converses de bar. Tota una lliçó ciutadana.

Sóc un defensor de la natura i de la terra. És irrenunciable el dret dels ciutadans a ser informats i consultats de les activitats industrials o turístiques que poden malmetre el territori. No obstant això, caldria ser més prudent a l'hora de muntar plataformes de defensa d'atacs que no s'han produït o dels quals no es disposa d'informació. No hi ha espai en aquestes columnes per fer una llista de les més actives en el rebuig d'iniciatives en què que al darrere no hi havia res en la majoria de les ocasions. Desenes d'actes preventius contra ningú o contra res de res. Com a mostra d'aquest fet, existeix una plataforma que defensa el poble de Peguera davant de l'anunci de construcció d'un hotel de moltes estrelles en aquell indret. Mesos després de la seva constitució, no hi ha forma de saber res de res del projecte al qual s'oposen. Fins i tot, és possible que no hi hagi cap projecte en concret.

I tot això, per la defensa d'un poble de muntanya abandonat on les cases s'estan enrunant dia a dia sense que ningú faci res per evitar-ho. La ruïna de l'abandó contra una iniciativa turística que potser no existeix o és positiva i respectuosa amb l'entorn. Tothom té dret a oposar-se al que vulgui però caldria fer-ho amb informació i amb coneixement de causa. En cas contrari, es fan actes preventius que acostumen a quedar en no res i serveixen per distreure el personal.