D

avant del possible procés de reforma de les pensions, el poble treballador ha de reiterar la seva posició favorable a un sistema públic i just de pensions, que és necessari per garantir la cohesió social al nostre país, davant del privat com a element d'involució social i destrucció de les condicions de vida de la majoria de la població, pròpies de l'economia especulativa en què estem instal·lats.

El sistema públic de pensions a Catalunya i Espanya sempre ha estat en el punt de mira de les polítiques neoliberals. Els atacs s'han produït tant amb els governs del PSOE com amb els del PP, el que demostra que a l'hora de servir els interessos de la banca i de les companyies asseguradores no hi ha gaires diferències entre ells. Tenim el deure d'insistir en la necessitat de reforçar l'estructura d'ingressos del sistema de pensions per tal de garantir la seva viabilitat i fortalesa. Un sistema públic de pensions sanejat, dotat de més de 62.000 milions d'euros de fons de reserva, requereix mecanismes tributaris de correcció de desequilibris del sistema, que superin una de les polítiques fiscals més regressives d'Europa.

Respecte a l'actual procés de reforma de les pensions, per al qual s'ha fet públic divendres passat l'Informe del Comitè d'Experts sobre el factor de sostenibilitat del sistema públic de pensions, que dibuixa una de les reformes més dures del sistema de pensions a Europa: és necessari per al nostre poble pronunciar-se en contra de qualsevol reforma que suposi una nova retallada unilateral de drets de les persones, especialment en una matèria, les pensions, objecte de regulació en el marc del Pacte de Toledo. Una reforma resultat d'una decisió política del Govern del PP, amagada darrere d'un informe tècnic, que suposa una nova cessió de sobirania a costa dels treballadors/es, davant les exi-gències de la UE. Així mateix, s'ha de rebutjar l'aplicació del principi d'estabilitat pressupostària al sistema públic de pensions, que condueix a una revalorització desvinculada de l' IPC, amb la consegüent pèrdua de poder adquisitiu d'amplis sectors de la població. Fa riure i vergonya la independència dels experts autors del document, vinculats en tres quartes parts a entitats financeres i asseguradores que gestionen plans de pensions privats. És de nul·la responsabilitat la introducció d'un factor de sostenibilitat en atenció a l'esperança de vida, per suposar de nou una actuació sobre la despesa del sistema públic de seguretat social, en lloc d'enfortir la seva estructura d'ingressos, malmesa pels índexs d'atur i la reducció salarial. La falta d'anàlisi de les conseqüències socials de les mesures proposades per part dels autors de l'informe és inaudita. Cal recordar els elevadíssims nivells d'atur i que la generació actual té una situació laboral més precària i, per tant, aquesta nova reforma dificultarà encara més el seu accés a la jubilació. L'informe és interessat, injust i equivocat. Vuit dels dotze "experts" han estat cobrant i al servei de bancs i empreses d'assegurances, el president és un col·laborador de FAES. El fons de l'assumpte és fer por per reduir l'expectativa de pensió i forçar el creixement dels plans i fons privats de pensions. És injust perquè només se sacrifica els treballadors, quan Espanya té una despesa en pensions inferior a la mitjana europea (10,7% davant del 13,5% del PIB) i segueix existint un superàvit de 62.000 milions d'euros en el Fons de Reserva de la Seguretat Social.

Davant els atacs dels "mercats" als drets i condicions socials, laborals i vitals dels treballadors/es, només el treball unitari del poble obrer, el moviment polític, social i sindical, en farà possible la salvaguarda.

Hi ha una intel·ligentíssima operació d'enderrocament del model de protecció social i del contracte social.

Són temps de lluita......