L

a gent del Bages ha estat protagonista d'excepció en tots els esdeveniments, recents i històrics, en què d'una manera o altra s'han reivindicat els nostres drets nacionals. Ho va ser el 18 de febrer del 2006 quan amb el lema "Som una Nació i volem decidir" es va reclamar que no es retallés l'Estatut que el Parlament de Catalunya havia aprovat el dia 30 de setembre del 2005. Ho va ser en les diferents Consultes Populars que entre el 2009 i el 2010 es van fer en molts municipis de la comarca. Ho va ser el 10 de juliol del 2010 en la gran manifestació contra la sentència del Tribunal Constitucional, i també ho va ser en la multitudinària manifestació de l'11-S de l'any passat reclamant la independència del nostre país i que va aconseguir capgirar la nostra història.

Enguany, l'Assemblea Nacional Catalana, a propòsit de la Diada, ha convocat tots els catalans i catalanes a participar en un nou acte, la Cadena Humana o Via Catalana cap a la Independència, que ha de servir per mostrar al món el suport ferm del poble català al procés que ens ha de dur cap a la plena sobirania del nostre poble.

Una vegada més, la gent del Bages es mobilitzarà i hi participarà massivament. Molts, amb els seus propis vehicles. Ocuparan diferents trams del recorregut i un cop allà, amb les mans agafades, llançaran al vent un clam contundent a favor de la independència. És impossible saber quanta gent del Bages es desplaçarà pel seu compte a la Cadena Humana però de ben segur que seran milers els qui ho faran. Tots hi som cridats i tots hi fem falta.

Quan a final de juny, des de la seu central de l'ANC, se'ns va demanar a les assemblees del Bages que entoméssim el repte d'ajudar a omplir els trams considerats més difícils per la seva minsa densitat de població (Terres de l'Ebre, zona de l'Ordal, Pont de Molins), ningú de nosaltres no va pensar que la resposta de la nostra seria tan generosa i solidària com ha estat. La gent del Bages, aquesta vegada, no sols es mobilitzarà pel seu país sinó que farà un esforç addicional i omplirà molts dels trams de les zones esmentades. En aquests moments ja hi ha unes 6.000 persones que han respost a la nostra crida. En el moment d'escriure aquestes ratlles, i després de contractar 15 autocars més dels que teníem previstos inicialment, ja només queden 500 places disponibles. Mai abans a la nostra comarca no s'havia produït una mobilització de gent tan gran. Una mostra més, repeteixo, de la implicació, la generositat i l'esperit de sacrifici dels bagencs i bagenques envers el país.

La Via Catalana ha d'esdevenir l'avantsala de la independència i ha de servir per demanar que la consulta es faci com més aviat millor. Aquests són els objectius fonamentals que la justifiquen. Qualsevol altra interpretació que se li vulgui donar, vingui d'on vingui, topa frontalment amb la voluntat de l'ANC i l'únic que fa és dividir i confondre la gent. Tots els catalans i catalanes, siguin quines siguin les seves inquietuds polítiques, hi estan convidats/es, perquè la Via Catalana és una mobilització transversal i plural que l'únic que pretén, i així ho han d'entendre totes les persones que hi participin, és sumar sensibilitats al voltant de l'actual procés polític que ens ha de dur a la construcció d'un nou estat més just, més solidari, més transparent i més respectuós amb el medi ambient. Un nou estat, en definitiva, millor.