m

anresa necessita places hoteleres. La situació és realment insòlita: una ciutat de 76.000 habitants només disposa al seu centre urbà d'un hotel d'una dotzena d'habitacions, i un de trenta a la perifèria. Res més. Els anys de bonança econòmica van generar projectes per posar fi a aquesta anomalia, però la crisi econòmica els ha estroncat tots. La raresa no té perspectives de solució imminent.

Ara, l'empresa barcelonina Moncal 1941 impulsa la construcció d'un hotel de trenta habitacions davant de l'entrada principal del parc de l'Agulla, en un solar del terme de Sant Fruitós a tocar de l'accés a la Ronda-Eix Transversal. Deu ser un símptoma que el redreçament econòmic incipient comença a estimular l'aparició d'iniciatives, cosa que és, en ella mateixa, molt positiva. Certament, no és aquest l'establiment urbà de dimensions i categoria mitjanes i ben equipat que Manresa necessita, perquè a poca distància de la ciutat ja hi ha, entre d'altres, Món Sant Benet, el millor disponible de la rodalia de la ciutat. Però no deixa de ser una aportació que pot pal·liar la migradesa actual.

Benvinguda, per tant, una iniciativa hotelera que generarà moviment econòmic i oferirà places molt necessàries. El que suscita dubtes sobre l'operació és la seva ubicació concreta. D'una banda, l'edifici hoteler estarà autoritzat pel pla urbanístic a alçar planta baixa i dues més, tres en total si s'esgota l'edificabilitat autoritzada. D'una altra, el complex es completa amb la presència d'una gasolinera. I en aquest punt, cal recordar que el conjunt se situarà just davant de la part més concorreguda del parc de l'Agulla, l'espai natural més valorat de Manresa. El parc havia de ser ampliat com a contrapartida de la creació del Parc Tecnològic de Manresa, avui Parc Central. A l'hora de la veritat, l'espai empresarial hi és -per bé que interromput i amb expectatives molt rebaixades respecte del projecte inicial- i ha deixat la seva empremta d'asfalt i formigó, però de l'ampliació no se n'ha sabut res més. El parc també havia de ser subjecte d'un gran acord polític inspirat per la Declaració de l'Agulla, que proclamava la voluntat de preservar-lo i potenciar-lo en tots els sentits, però tampoc en aquesta línia s'han vist grans progressos. Si l'única novetat realment palpable que apareix al sector de l'Agulla és un edifici de tres plantes davant del parc i una gasolinera, podrem dir que l'evolució real està contradient totes les aspiracions planificades. De moment, l'operació que impulsa Moncal 1941 és molt embrionària i no en disposem de cap detall. És massa aviat per emetre cap judici. Però caldrà que la disposició sobre el terreny d'hotel i gasolinera tin-guin molt present el punt on s'ubiquen i l'impacte que hi generaran. Els ciutadans no hi acceptaran segons què.