Regió 7
EDITORIAL

Alcaldes obligats a entendre´s

Els ciutadans de Manresa i Sant Fruitós no volen saber com s'ho faran. Simplement, ho han de fer

30.04.2016 | 04:45

La relació entre els municipis de Manresa i Sant Fruitós té una llarga història de conflictes. Folklore al marge, el motiu més permanent de controvèrsia és, des de la seva creació, el parc de l'Agulla, una petita part del qual pertany al terme fruitosenc. La necessitat que els governs de Manresa han tingut de posar-se d'acord amb els de Sant Fruitós per actuar al parc gairebé sempre ha estat una font de problemes, raó per la qual es va crear el Consorci de l'Agulla, un ens del qual formen part tots dos i que ha de servir per coordinar les actuacions. Un dels moments en què ha estat més necessària la coordinació ha estat quan una iniciativa de l'Ajuntament de Manresa i de Caixa Manresa amb la complicitat d'empresaris privats va projectar un parc tecnològic en terrenys de l'Agulla dins el terme de Manresa. La tramitació del projecte va ser eterna. La duplicitat d'ajuntaments va col.laborar a allargar-la i va afegir dificultats a un projecte que naixia amb molt bona voluntat però amb grans precarietats conceptuals i materials. I el resultat va ser que quan el parc va començar a tenir terrenys disponibles per a la venda, ja havia començat la crisi que va tocar de mort tot el projecte.

El govern de Valentí Junyent va heretar el Parc Central quan ja era una il.lusió fallida. Per facilitar que remuntés va decidir relaxar les exigències del tipus d'empresa que s'hi podia instal.lar. L'Ajuntament de Sant Fruitós, sentint-se afectat en tant que copropietari del parc de l'Agulla, va al.legar que aquest alleugeriment de l'exigència no es pot fer amb un simple conveni, sinó que cal una modificació urbanística més complexa i menys favorable als propietaris. I tot seguit, va aparèixer a escena el projecte del Portal de l'Agulla, en el qual els papers s'inverteixen: és en terreny de Sant Fruitós però l'Ajuntament de Manresa s'hi sent afectat perquè és en l'entorn de l'Agulla. De cop, d'un front obert es va passar a dos. I ahir l'alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, va deixar clar que no defuig el xoc en fer públic sense cap dissimulació que no pensa deixar passar la modificació urbanística al Parc Central que considera mal tramitada, i recorda que el canvi d'usos aprovat per l'Ajuntament de Manresa permetria instal.lar al Parc Central un hotel com el que inclou el projecte del Portal a l'Agulla.

Paral.lelament, sense relació amb tot això però coincidint en el temps i en l'espai, ara sabem que Manresa acaba de perdre 405.000 euros de subvenció europea per a un dels edificis del Parc Central per haver, precisament, acceptat inquilins que han ajudat a quadrar pressupostos però que no eren de la tipologia prevista en el pla original. Un cop més, la fallida del projecte porta a desnaturalitzar-lo per salvar-ne els mobles i, com a conseqüència, broten els problemes.

Tenim, per tant, un govern de Sant Fruitós que no vol deixar perdre fàcilment un projecte d'hotel i gasolinera al qual s'oposen Manresa, Santpedor, Sant Joan i els ecologistes; i un projecte de Parc Central que crea greus problemes al govern de Manresa i al qual el de Sant Fruitós no pensa concedir cap relaxament. La reflexió que cal fer és òbvia: ni l'Agulla ni el Parc Central no es mouran d'on són i, per tant, els dos ajuntaments estan obligats a entendre's. Els ciutadans no volen saber com s'ho faran. Simplement, ho han de fer. Han de resoldre problemes, no crear-ne més amb les seves pugnes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema