Bloc, 30 anys després

01.05.2016 | 10:07

El 12 d'abril del 1986, ara fa 30 anys, es va presentar a Manresa l'associació cultural BLOC, impulsada inicialment per un grup de professors i alumnes de l'institut Politècnic (ara Lacetània) que naixia amb l'objectiu oferir diferents serveis adreçats de forma especial als joves de Manresa i el Bages. El primer d'aquests serveis va ser el Punt d'Informació Juvenil (un dels primers de Catalunya), a les dependències de l'Aula 2000, on els joves podien anar a buscar informació d'estudis, feina, viatges, salut, concerts, habitatge... Aviat vingué l´organització de la 1a Trobada de delegats d'ensenyament mitjà del Bages, els Busos a teatre i a concerts, el servei TransBloc, que posava en contacte cotxes i usuaris per anar a la universitat, la 1a Fira de l'Estudiant, el Festival de Folk, els cicle Ara Música, el cicle Musicat, el Club de la Cançó... i a principi de l'any 1988 es presentava el cicle que va donar mes nom i mes projecció a l'entitat: MusiBloc.

MusiBloc va ser una programació musical que va començar el gener del 1988 a la Sala 2000 amb l'actuació del grup Pegasus i per on van passar artistes com Tomeu Penya, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Manel Camp, Albert Pla, Marina Rosell, Luis Eduardo Aute, Loquillo, Paco Ibáñez, Raimon, Quimi Portet... entre d'altres.

De la Sala 2000 vam passar a organitzar concerts de rock a la Pista Castell. El primer va ser el dels Sopa de Cabra l'octubre del 1989 al qual seguiren els concerts de Bars, Celtas Cortos, Lax 'n Busto, Kitchs, Brams, Umpah-pah, Oskorri, Tancat per defunció, Celtas Cortos, Skatalà...

La Pista Castell se'ns va fer petita i vam provar el Palau Firal, el pavelló del Pujolet, el pavelló vell del Congost fins a arribar al pavelló del Nou Congost. Aquí és on Musibloc va poder organitzar els concerts més multitudinaris, com els d´El último de la Fila, Estopa, Mojinos Escozíos i els Mago de Oz.

Però, com tot a la vida, les entitats també tenen un final. El desembre del 2004, els responsables en aquell moment decidiren posar fi a l'entitat per falta de suport municipal i de relleu generacional. Durant 18 anys, BLOC va atendre milers de consultes als serveis d'informació juvenil de Manresa i de fins a 9 punts de la comarca, va organitzar prop de 250 concerts, 30 busos a teatre, 20 busos a concerts, 18 Trobades de Delegats, 11 Fires de l'Estudiant, i diverses exposicions com la Rock & Bloc, dedicada al rock català, o «L'art de la xuleta» que va tenir un gran ressò mediàtic.

Gràcies a BLOC, durant 18 anys els joves i no tan joves de Manresa i el Bages van poder gaudir de tots aquests serveis, alguns dels quals encara segueixen en funcionament gestionats per altres entitats i organitzacions que en van agafar el relleu.

Mes enllà dels serveis oferts per BLOC, prop de 150 persones, la majoria joves, aprenguérem de forma pràctica a fer de dinamitzadors socioculturals: a analitzar, a reflexionar, a escoltar, a parlar, a prendre decisions, a organitzar, a treballar en equip, a col·laborar amb altres entitats, a avaluar, a ser crítics, a ser responsables... en definitiva, a ser ciutadans i ciutadanes implicats i participatius.

Avui, divendres, una cinquantena d'aquells membres de BLOC ens trobarem per recordar i reviure el que va representar per a nosaltres el pas per l'associació cultural BLOC amb la satisfacció d'haver contribuït a fer una Manresa millor.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema