Seria infantil si no hi hagués advertiments penals entremig. El Govern de Catalunya fa un pressupost que inclou el referèndum, perquè així li ha exigit la CUP. Com que sap que el govern central el frenarà, el Govern català perpetra una astúcia: inclou una disposició addicional amb la paraula «referèndum» ben visible, i en un altre lloc, perdut entre altres partides, reserva sis milions d'euros per a «processos electorals, consultes populars i processos de participació ciutadana», que són els veritables diners del referèndum però sense dir-ne el nom. De tant content com està de la seva astúcia, la va explicant a tothom, però en aquest «tothom» hi ha el govern espanyol, que ràpidament impugna les partides dels sis milions «en la mesura que es destinin a donar cobertura financera a les despeses de convocatòria del referèndum». Que és una manera de dir: «us hem vist a venir, espavilats!». Si s'agafen els diners d'aquesta parida per organitzar unes eleccions anticipades, cap problema. Però si s'utilitzen per preguntar als catalans si volem una república independent, democràtica, de dret i amb tot pagat, llavors el pes de la llei caurà damunt dels governants desobedients. Què es pensaven, que podien prendre el pel als aparells de l'Estat?

Però, ¿i si hi ha més partides amagades de les que no ha parlat ningú? És una pregunta raonable, perquè amb sis milions d'euros no es paga l'organització d'unes eleccions, de manera que en algun altre lloc hi deu haver diners mobilitzables per a cadascuna de les feines necessàries per muntar un procés electoral. O per muntar una consulta amb el mateix nombre de col·legis, meses, sobres, paperetes, funcionaris i mossos. Per si de cas, la fiscalia vigila tot el que fa el Govern, i la Guàrdia Civil té ordres de preguntar als subministradors de la Generalitat si els han encarregar alguna feina que faci olor de referèndum il·legal.

Aquesta és la part del bastó, ben visible i eloqüent. En canvi la pastanaga fa figa; se li nota massa que és de porexpan mal pintat. La gloriosa pluja de milions anunciada per Mariano Rajoy a Barcelona s'ha transformat en una dutxa d'aigua freda quan s'ha conegut el projecte de pressupostos. El capítol d'inversions és menor que el de l'any passat, i suposa un 13% del conjunt espanyol, malgrat que Catalunya acull el 16% de la població i aporta el 19% del PIB de l'estat. I un percentatge superior de la recaptació fiscal. Més clar no ens ho podrien explicar.