Un agent de la Policia Local de Solsona està de baixa després d'haver estat agredit violentament per un veí de la població amb problemes psiquiàtrics i crisis de comportament conegudes a la ciutat. La persona agredida, en un cas com aquest, ha de ser el princpal centre d'atenció en una notícia com aquesta. L'agent es recupera a casa després de ser atès pels serveis mèdics, que li van haver d'aplicar uns quants punts de sutura. En la recuperació caldrà comptar amb l'assistència psicològica perquè pugui tornar a treballar havent superat les pors per un incident com el de principi d'aquesta setmana. El procés de recuperació està encarat, segons asseguren persones properes a l'agent. Però el cas té una altra derivada, que és com s'ha d'organitzar un cos en una població de pocs habitants per garantir que no hi hagi situacions en què un agent pugui quedar sol prestant el servei. El grup convergent de l'Ajuntament de Solsona, a l'oposició, va ser el primer a posar sobre la taula la situació i a demanar el perquè. ERC, grup de govern, ha posat sobre la taula el gruix d'agents que hi ha al servei de policia de la ciutat, la plantilla prevista en un cos que sovint té dificultats per cobrir totes les places, i el fet que el policia agredit no treballa sol, tot i que en el moment just dels fets sí que ho estava.

La seguretat, i la seguretat dels que han mirar perquè tothom es pugui sentir segur en una ciutat, és obvi que requereix que hi hagi unes garanties. Tan obvi com que hi ha persones que per les raons que sigui tenen fàcil poder arribar a agredir un agent. Massa fàcil, però forma part de les garanties de llibertat que tots ens hem proposat de no trencar. Quan un bol de porcellana fina es deixa de manera maldestra sobre la taula, comença a fer voltes buscant aquella estabilitat final que el deixarà aturat damunt la fusta. De tant en tant, però, les voltes acaben en un desequilibri final que trenca el gir i la peça es trenca. Això és el que no pot passar en aquest tema. Per evitar trencadisses, el govern de Solsona ha convocat per a aquest dilluns una reunió en què, necessàriament s'han de revisar els protocols, les actuacions, els costums i les mancances del mateix servei. S'ha de revisar tot, perquè aquesta agressió, que pel que sembla no ha de comportat lesions físiques transcendents (i les psicològiques esperem que es puguin resoldre), perquè aquesta agressió, dèiem, quedi en un acte aïllat. Però confiar que serà així i no fer res seria una gran imprudència.

Els agents, els polítics (del color que sigui, estiguin avui al govern o a l'oposició) i els sindicats han de tenir en aquest procés una actitud transparent. El cas de Solsona és una agressió que afecta totes els pobles i ciutats del nostre país que tinguin un cos de policia en una situació de vulnerabilitat excessiva. I com que tots sabem que situacions com la de Solsona es poden donar en diferents municipis faríem bé de prendre el màxim de mesures preventives. Sense entrar en detalls, la presència, sempre, de dos agents en el lloc de treball o patrullant sembla que és una idea amb el pes de la raó. Que les parts escoltin, que la seguretat sigui més segura.