L'ExpoBages va posar-se en marxa ahir a la tarda a Manresa i omplirà el cap de setmana amb la seva oferta d'expositors empresarials, atraccions de fira, parades d'artesans, activitats d'entitats i degustació gastronòmica. Per cinquè any consecutiu, l'escenari és la ciutat mateixa, descartat el Palau Firal per remot i per obsolet, i barrejada l'Expo amb els continguts, abans separats, de la Fira de l'Ascensió. El que als anys vuitanta fou exponent de l'intent de Manresa de tenir un paper propi dins el calendari català de certàmens professionals ha acabat sent reconvertit en un equipament que acull tota mena d'usos. I la seva fira estrella, l'ExpoBages, ha anat a parar al centre de la ciutat seguint el model que antany s'hauria considerat més propi d'un municipi petit. En aquest sentit, Manresa volia ser com Barcelona i ha acabat adoptant el model d'Artés, per posar un exemple. Si és així com funciona, no es poden posar objeccions que s'imposi el pragmatisme. El comerç més cèntric, que ofereix descomptes i obre el diumenge, n'és el primer beneficiat.

Durant aquests cinc anys al centre de la ciutat, l'Expo ha evolucionat de forma expansiva. Comprovat que els ciutadans abraçaven el canvi d'emplaçament, els organitzadors han optat per engreixar la proposta amb més extensió i més activitat. Avui el contínuum de l'Expo-Fira de l'Ascensió abraça des de les parades de gormanderies de la Bonavista fins al tast de vins de la plaça Major, passant pels estands, l'exposició de cotxes, els artesans i les activitats d'entitats, incrementades enguany amb la incorporació del poble convidat, que hi mostra la seva cultura tradicional. Hi ha de tot i per a tots els gustos. I hem de sumar-hi encara les atraccions, que enguany es traslladen als Trullols i alliberen el veïnat de l'avinguda de Francesc Macià d'una molèstia severa. El trasllat comporta alguns avantatges, però el repte que suposa per als accessos al polígon serà monumental. Si qualsevol dissabte a la tarda hi ha cua de cotxes que es dirigeixen al Carrefour i al Decathlon, la presència dels autos de xoc i la resta d'atraccions pot acabar de ser la garantia d'un trànsit infernal.

Amb la ciutat posseïda per l'excepcionalitat, l'esdeveniment es fa més gran, i l'Expo hi perd pes. La part pròpiament professional traslladada des del Palau Firal és avui només una part del conjunt, i seria difícil dir si és la més important i si serà capaç de mantenir-hi un perfil propi. En aquest sentit, l'esdeveniment en conjunt sembla tenir una salut esplèndida, però l'ExpoBages en particular sembla avançar cap a la dissolució dins d'un gran marc general. A hores d'ara és difícil discernir quina serà l'evolució futura, ni quins seran els seus pros i contres. El que sí que es pot intuir és que el model que en aquest moment està en aplicació i que aquest cap de setmana s'oferirà per al gaudi dels manresans i de tots els ciutadans de la Catalunya Central sembla de transició. Els responsables, amb l'Ajuntament al capdavant, haurien d'avançar en la reflexió sobre el rumb futur i afinar el model per donar-li cada cop més sentit i evitar que la proposta evolucioni per simple suma i superposició.