Com diu la dita, «quan fou mort el combregaren». Els comerciants del centre han verificat el que era previsible: si els autos de xocs i els cavallets de la Fira de l'Ascensió se'n van als Trullols, la gent també se n'hi anirà i, de passada, comprarà coses als establiments del polígon amb uns diners que deixarà de gastar als comerços del centre, com feia tradicionalment.

I ara, què? Com diu una altra dita, «Déu nos en guard, d'un ja està fet». Els comerciants dels Trullols defensaran amb les ungles el nou emplaçament de les atraccions, que tant els beneficia. I els del centre reclamaran solucions per tornar a la situació anterior o a una d'equivalent. Com es quadra aquest cercle?

Des de l'absoluta irrellevància d'aquest espai d'opinió i comentari llancem dues possibles línies de reflexió. Una: han pensat que tots els sants tenen vuitada? Si els manresans i comarcans no en tenen prou amb un cap de setmana per anar a les atraccions i voltar pel centre amb la Visa a la boca, separin els dos esdeveniments en dos caps de setmana successius. Un per marejar i abonyegar la mainada a les atraccions, i l'altre per cremar els estalvis amb l'esquer dels descomptes.

L'altra: han mirat ben mirat si al centre no hi ha espais capaços d'encabir atraccions? No dic pas totes juntes, però sí més o menys esparses. No és cert que cada tardor, per la fira Mediterrània, s'hi alcen unes carpes que ocupen una bona planta de superfície?

Pensem-hi. A la circularitat de Crist Rei hi encaixa la circularitat d'uns cavallets? I a Sant Domènec, entre la renglera de fanals i els arbres del costat de la font, què hi cap, a més a més d'una gran estesa d'espelmes per la Llum? I davant de cal Jorba? I a la plaça Major, què s'hi pot encabir? N'hi ha un bon tros, de paviment sense obstacles. I al pati del Casino? I a la Font de les Oques? I a la plaça Porxada, tan desaprofitada i tan al mig de tot?

D'atraccions n'hi ha de més petites i més voluminoses, de més altes i més aplanades, de més quadrades i més estirades... es tractaria de casar requeriments i espais. Potser algunes coses no cabrien enlloc, però moltes altres potser sí.

Una idea de síntesi: celebrar la fira en dos caps de setmana, un amb les atraccions als Trullols i l'altre al centre. I per decidir l'ordre es podria jugar un partit de futbol entre les juntes de les associacions respectives. Sé que no és una proposta seriosa, però: és seriosa la situació a la qual s'ha arribat?