Esquerra diu que va abordar la negociació del nou cartipàs de Manresa «amb més generositat que tacticisme», en frase de Marc Aloy, el nou primer tinent d'alcalde. El president local del partit, Ramon Fontdevila, explica en el seu blog: «és una frase que vaig bufar a Marc Aloy per a la roda de premsa i que en Xavier Domènech va recollir immediatament per a la seva tribuna a Regió7. Per tu anava, Xevi!». I això que jo no hi era, a la roda de premsa! Gràcies per la deferència, Ramon, però aquesta tribuna no és tan important.

En tot cas, em confirma el valor de la frase, portadora d'un missatge estratègic: per fer un bon equip de govern, Esquerra ha estat generosa, ja que s'ha empassat la destitució unilateral de Mireia Estefanell per decret d'alcaldia, per uns fets que es donen per sabuts però que ni l'alcalde ha explicitat ni l'al·ludida ha acceptat. Convicta però no confessa després d'un judici extrajudicial sense garanties. Junyent va donar un cop de puny damunt la taula i Esquerra va entomar-lo amb «generositat» pel bé del pacte.

Estefanell va acceptar no ser l'obstacle, i se sobreentenia (sempre els sobreentesos!) que li buscarien una feina per compensar la brutal reducció dels ingressos mensuals. La hi van trobar a la Diputació de Barcelona, com a càrrec de confiança en un departament controlat pel partit. Però llavors la presidenta pedequista de l'organisme, Mercè Conesa, va dir que no volia aquesta senyora per allà. Segurament, per una qüestió de confiança, perquè era convicta del que ja sabem. Segon cop de puny sobre la taula des de la mateixa banda política. I Esquer-ra callava, agafada de sorpresa.

És aquesta la resposta del PDeCAT a la «generositat» d'Esquerra? Una dita que barreja idiomes afirma: «dos cops bo és bobo». Potser la qüestió s'ha portat malament. Potser s'hauria d'haver pactat discretament abans d'anunciar-ho. Els tuits no són una bona eina de negociació política. Són més aviat proclius a la testosterona. Però després dels tuits ha vingut la confirmació més reposada: Conesa no signarà cap paper per contractar Estefanell. Que li busquin una altra feina.

Conesa i Junyent juguen amb avantatge: Esquerra ja va fer la seva aportació de generositat, i no serà fàcil que munti una crisi de govern per aquesta persona. Ni ganes, segurament. Però si la deixen penjada, quin missatge envien a la militància?